ЊЕ СЕ СВИ БОЈЕ! Данас је Огњена Марија

Српска православна црква обележава данас велики празник – Свету великомученицу Марину, у народу познату као Огњену Марију. Као и празници светитељки који за њом следе, Блага Марија и Трнова Петка, ни Огњена Марија у црквеном календару нема црвено слово, али се обележава као крсна слава у Срба.

Овај празник сврстава се у веома поштоване празнике у народу, посебно међу женама, тако да се ништа не ради, нити у пољу нити се нешто друго узима у руку да се ради.

Foto: Reflektor jutjub kanal/printscreen

У народном предању чувају се примери о ватри или громовима који су у вреле празничне дане спалили жито, сено и домове људи који су се огрешили радећи на празник Огњене Марије.

Огњена Марија, света мученица Марина, била је родом из Антихије. Крстила се у 12. години и због вере у Исуса Христа страдала је у време цара Диоклецијана. Према народном веровању, Света Марина пали и кажњава огњем и као Свети Илија који кажњава громом она спада у „огњевите“ свеце. Обичај је да се на овај празник, када због велике врућине „гори небо и земља“, не раде никакви послови.

Извор: Курир

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: