СЛАВИМО ПЕТРОВДАН: Ово су веровања за данашњи празник

Српска православна црква слави данас Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу. Овим даном завршава се и петровски пост који је ове године трајао три седмице и један дан. Петровдан је слава пекара и рибара, али и слава многобројних породица, чести су и вашари на данашњи дан.

Петровдан је један од 15 највећих хришћанских празника. Посвећен је светим апостолима Петру и Павлу, првим проповедницима хришћанства и најближим ученицима Исуса Христа.

Свети апостол Петар био је рибар по имену Симеон. Када је пошао за Господом, добио је име Петар. Први од ученика јасно је изразио веру у Исуса.

После силаска Светога Духа, као проповедник Јеванђеља, после само једне беседе у Јерусалиму, обратио је у веру око три хиљаде душа. Проповедао је Јеванђеље по Палестини и Малој Азији, по Илирику и Италији.

Чинио је моћна чудеса. По заповести цара Нерона, осуђен је на смрт. Сматрајући да је недостојан да умре као син Божији, тражио је да га разапну наопако.

Foto:
Kakve su ti misli takav ti je zivot, jutjub kanal/printscreen

Свети апостол Павле, рођен је као Савле, из Тарса. Био је фарисеј и гонитељ хришћанства. Када му се на путу за Дамаск јавио Господ, чудесно се преобратио. На крштењу, добио је име Павле, и постао апостол.

Проповедао је од граница Арабије до Шпаније, међу Јеврејима и међу незнабошцима. Посечен је у Риму, у време цара Нерона, кад и апостол Петар.

Обичаји и веровања

За Петровдан се у народу, везују многа веровања и обичаји.

Празновање Петровдана започиње вече пре, када се пале лиле, буктиње од младе коре дивље трешње или брезе. Пале се на местима где се народ окупља, на трговима и раскршћима, симболишући некадашње прогоне хришћана.

На тај начин, призива се добро здравље стоке и благостање у домаћинству.

Данас на Петровдан се не иде у поље, не прежу се коњи, не почињу тешки пољопривредни радови.

Верује се да, од нове године до данас не би требало јести јабуке.

Око овог празника дозревају „петроваче“, стара, аутохтона сорта раних јабука од којих мајке с децом праве петровдански колач.

Петровдан је слава пекара и рибара, али и слава многобројних породица, чести су и вашари на данашњи дан.

По народном веровању, Свети Петар је са Светим Савом заменио вериге, па се зато дешава да су на Савиндан дани топли, а око Петровдана свежи.

 

Извор: РТС

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: