STIŽE NAM NOV TOPLOTNI TALAS! Očekuju nas i neprijatno tople noći

water-1558153_1280

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je vremensku prognozu za naredni period i najavio novi toplotni talas.

U nedelju će se tokom dana preko regiona premeštati još jedna frontalna zona koja će nam doneti promenljivo oblačno i vetrovito vreme, posebno na severu regiona. Rano ujutro vrlo slabe, prolazne, kiše može biti na krajnjem severoistou regiona, dok nad središnjim i istočnim predelima BiH, severom i severozapadom Hrvatske, nad većim delom Srbije i sveru C.Gore u nedelju tokom dana može biti retkih lokalnih pljuskova ponegde. Duvaće umeren i jak, sredinom dana na severu regiona na mahove i veoma jak severozapadni vetar sa udarima i do oko 20m/s. Duž Jadrana pretežno sunčano ali vetrovito uz buru i severozapadni vetar. Dnevni maksimum do +18 do +25 stepeni Celzijusa“ napisao je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Početak nedelje nestabilan
U ponedeljak i dalje vetrovito uz promenjljivo oblačno i relativno sveže ali najverovatnije suvo. Duvaće umeran i pojačan, severozapadni vetar koji će krajem dana biti u slabljenju. Dnevni maksimum još malo niži u odnosu na nedelju i trebao bi se kretati od +16 do +23 stepena Celzijusa. Uveče razvedrvanaje tako da će noć ka utorku biti vrlo sveža uz minimume koji će uglavnom biti ispod +15 stepeni Celzijuaa, više od 800 metara nadmorske visine i ispod +10, a u kotlinama viših planina i ispod +5 stepeni Celzijusa tako da nad područjem Peštera, višim kotlinama severa Crne Gore, višim planinama središnje BiH i Šarskim prostorom može biti i prizemnog mraza. Tokom dana u utorak pretežno sunčano i malo toplije uz dnevni maksimum do oko +26 stepeni Celzijusa“ navodi Čubrilo.
Ona naglašava da sa jačanjem anticiklona od srede sledi stabilizacija i dalje otopljenje.
Do petka će još noći uglavnom biti prijatne uz minimume ispod +20 stepeni Celzijusa (osim duž Jadrana), dok će maksimumi u petak već često biti oko +34 stepena Celziusa. Dotok toplog, subtropskog, vazduha će se nastaviti i za dolazeći vikend kada će noći postati neprijatno tople uz minimue koji će sve češće ostajati preko +22 stepena Celzijusa, dok će maksimumi ponegde biti i oko +38 stepeni Celzijusa. Prema trenutnoj snoptici sve do oko 25.07. a možda i koji dan duže bi se zadržalo veoma do ekstremno toplo vreme bez padavina. Jedino oko 18.07. može doći do manjeg popuštanja vrućine uz lokalnu destabilizaciju atmosfere„, najavio je meteorolog.

Foto: Pixabay

Drugi veliki toplotni talas
Ovo će biti drugi veliki topao talas ovog leta uz visoke maksimume u suvo vreme, što će samo pogoršati već jako lošu situaciju sa rezervama vlage na severu regiona u sigurno će u velikoj meri umanjiti,a negde u prepoloviti ovogodišnji rod kukuruza. Uživajte u aktuelnom osveženju koje će nas pratiti do oko 16.07. nakon čega sledi barem desetak dana velikih vrućina„, zaključio je on.

 

 

Izvor: Kurir

 

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja