СТИЖЕ НАМ НОВ ТОПЛОТНИ ТАЛАС! Очекују нас и непријатно топле ноћи

Метеоролог Марко Чубрило објавио је временску прогнозу за наредни период и најавио нови топлотни талас.

У недељу ће се током дана преко региона премештати још једна фронтална зона која ће нам донети променљиво облачно и ветровито време, посебно на северу региона. Рано ујутро врло слабе, пролазне, кише може бити на крајњем североистоу региона, док над средишњим и источним пределима БиХ, севером и северозападом Хрватске, над већим делом Србије и сверу Ц.Горе у недељу током дана може бити ретких локалних пљускова понегде. Дуваће умерен и јак, средином дана на северу региона на махове и веома јак северозападни ветар са ударима и до око 20м/с. Дуж Јадрана претежно сунчано али ветровито уз буру и северозападни ветар. Дневни максимум до +18 до +25 степени Целзијуса“ написао је Чубрило на свом Фејсбук профилу.

Почетак недеље нестабилан
У понедељак и даље ветровито уз промењљиво облачно и релативно свеже али највероватније суво. Дуваће умеран и појачан, северозападни ветар који ће крајем дана бити у слабљењу. Дневни максимум још мало нижи у односу на недељу и требао би се кретати од +16 до +23 степена Целзијуса. Увече разведрванаје тако да ће ноћ ка уторку бити врло свежа уз минимуме који ће углавном бити испод +15 степени Целзијуаа, више од 800 метара надморске висине и испод +10, а у котлинама виших планина и испод +5 степени Целзијуса тако да над подручјем Пештера, вишим котлинама севера Црне Горе, вишим планинама средишње БиХ и Шарским простором може бити и приземног мраза. Током дана у уторак претежно сунчано и мало топлије уз дневни максимум до око +26 степени Целзијуса“ наводи Чубрило.
Она наглашава да са јачањем антициклона од среде следи стабилизација и даље отопљење.
До петка ће још ноћи углавном бити пријатне уз минимуме испод +20 степени Целзијуса (осим дуж Јадрана), док ће максимуми у петак већ често бити око +34 степена Целзиуса. Доток топлог, субтропског, ваздуха ће се наставити и за долазећи викенд када ће ноћи постати непријатно топле уз минимуе који ће све чешће остајати преко +22 степена Целзијуса, док ће максимуми понегде бити и око +38 степени Целзијуса. Према тренутној сноптици све до око 25.07. а можда и који дан дуже би се задржало веома до екстремно топло време без падавина. Једино око 18.07. може доћи до мањег попуштања врућине уз локалну дестабилизацију атмосфере„, најавио је метеоролог.

Foto: Pixabay

Други велики топлотни талас
Ово ће бити други велики топао талас овог лета уз високе максимуме у суво време, што ће само погоршати већ јако лошу ситуацију са резервама влаге на северу региона у сигурно ће у великој мери умањити,а негде у преполовити овогодишњи род кукуруза. Уживајте у актуелном освежењу које ће нас пратити до око 16.07. након чега следи барем десетак дана великих врућина„, закључио је он.

 

 

Извор: Курир

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: