СЕИЗМОЛОГ ОТКРИВА: Ово није главни земљотрес

Простор код Широког Бријега у Босни и Херцеговини, који је јутрос око 8 часова погодио земљотрес 4,8 степени по Рихтеру, простор је са највећом фреквенцијом земљотреса али нису најјачи – каже сеизмолог Славица Радовановић.

Земљотрес јачине 4,8 степени по Рихтеру погодио је јутрос Босну и Херцеговину, епицентар је био 10 километара од Широког Бријега, а како за Телеграф.рс објашњава сеизмолог Славица Радовановић, не дешава се ништа неочекивано, и ово наравно није главни земљотрес. На срећу, како каже, овај земљотрес се десио у простору у којем су они чести, а и није рушилачки. Како наводи, овај земљотрес у Србији евентуално су могли да осете становници Ужица на вишим спратовима у строгом мировању.

За сада се све одвија очекивано. Било је једно затишје. Ово, наравно, није главни земљотрес – каже наша саговорница.

Foto: Pixabay

Како објашњава, када се погледа простор у којем се овај земљотрес догодио, јасно је да се активирала линија паралелна са Јадранском обалом.

На питање да ли и колико може сада ту да се очекује јачи земљотрес, наводи:
Тај простор где су они, ту је магнитуда отприлике 5, горња граница. Значи, Јадранска обала – висока магнитуда. Као у таласима. Замислите врхове таласа, тако имате и појасеве. Имате Јадранску обалу, која има највећу магнитуду, па онда иде један простор Мостар, Невесиње, који има нижу магнитуду, па опет дођете у простор Сарајево, Зеница, Бањалука … Дакле, иде велики талас, велика магнитуда, па други појас, мања магнитуда, па трећи појас у којем је мало већа него друга, али мања него прва. Затим иде четврти појас, то била већ наша Западна Србија, која је сличне магнитуде као други појас, па иде пети појас, то би била наша централна Србија где је она врло мало мања од Сарајева, односно јужно од Сарајева, Трескавица планина. Ту су они имали земљотрес магнитуде 6,1… Е, ми смо ту мало мањи. Тачно тако има један логичан пад од контакта Динарида према унутрашњости – објаснила је Славица Радовановић.

Овај земљотрес су можда могли да осете становници Ужица и то у строгом мировању.

Можда је могао да осети неко у Ужицу на вишим спратовима, неко ко је био у потпуном миру. Није се спремао за посао, тек је устао и он је могао да каже: „Да ли је ово био земљотрес“. Али то није рушилачки земљотрес. То је код Широког Бријега, тај део од Мостара према долини Неретве је уски простор а то је простор са највећом фреквенцијом земљотреса, али нису најјачи. Ту се они јако пуно дешавају и све срећа, нису толико јаки, али стварно их има јако пуно – каже Радовановићева.

 

 

Извор: Телеграф

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: