ОПРЕЗНО! Ево шта треба да знате да вас не би изненадио рачун за мобилни телефон по повратку са летовања

Док сте у иностранству, најисплативије је мобилним телефоном разговарати преко неке од апликација, што подразумева приступ бесплатном интернету. У сваком другом случају, трошкови роминга могу да буду и те како високи. Да би се смањили трошкови треба се информисати о ценама и тарифним додацима за роминг, али и обратити пажњу на укључивање/искључивање преноса података, каже Милан Добријевић, помоћник министра телекомуникација.

Милан Добријевић истиче да је коришћење аудио-позива преко Вајбера или Вотсапа, у оквиру уговореног преноса података апсолутна препорука и прави мале рачуне.

Видео-позив кошта знатно више, пренос фотографија и видеа може генерисати велике трошкове којих људи треба да буду свесни„, саветује помоћник министра телекомуникација.

Према његовим речима, користећи мобилни телефон у ромингу правимо три главне врсте трошкова – упућивање и пријем позива, за слање порука и за пренос података.

Прве две врсте трошкова су под нашом пуном контролом зато што ми одлучујемо да ли ћемо примити или упутити позив или послати поруку и генерисати трошак. Код преноса података, посебно код паметних телефона, ситуација је другачија зато што они у позадини могу ажурирати апликације или иницирати други захтев за доступношћу интернета што, уколико је укључен пренос података у ромингу, генерише трошкове којих нисмо ни свесни„, објашњава Добријевић.

Додаје да у том смислу људи треба да буду веома пажљиви кад је реч о цени преноса података и, уопште, укључивања те услуге у ромингу.

Уколико не желе никакве трошкове потребно је да пре границе искључе пренос података, активирају одговарајуће пакете којима касније активирају најповољнији пренос података и на тај начин користе услугу коју желе.

Foto: Pixabay

„Роминг као код куће“ на територији Западног Балкана

Већ годину дана је на снази споразум који је закључен у Београду у априлу 2019. године. Потрошња минута, порука и гигабајта у целој зони Западног Балкана обрачунава се као у националном саобраћају.

То је пример „роминга као код куће“ који је на снази у ЕУ на територији Западног Балкана. Телефон се користи на целој територији по ценама које имамо уговорене са својим мобилним оператором у оквиру свог тарифног пакета.

Нешто је мало другачија ситуација са интернетом. Пренос података на територији Западног Балкана, где год да се налазите користите по цени коју имате уговорену у свом тарифном пакету. Оно што је другачије је када потрошите количину интернета из свог пакета, тада долази до наплаћивања, или као у националном саобраћају, али по  килобајту и мегабајту, што може бити скупо или је потребно да уговорите додатак тарифни за додатни интернет саобраћај чија цена зависи од понуде оператора„, истиче Добријевић.

Додаје да од  оператора стижу обавештења колико је интернета потрошено и да су мобилни оператори врло оријентисани ка потрошачима у смислу информисања о ценама и пробијању пакета, али се дешава да људи не примете или не размеју те поруке.

Зато је позивање свог мобилног оператора пре одласка у иностранство, провера тарифе и услова под којима се користи веома важно и прва препорука да се где год да идете, на Западни Балкан или ван ове територије, информишете о условима свог тарифног пакета„, саветује помоћник министра телекомуникација.

Велики прогрес направљен са Грчком

Према његовим речима, са Грчком је направљен велики прогрес прошле године на основу меморандума закљученог између влада и ресорних министарстава.

И једна и друга страна су обавиле разговоре са мобилним операторима и постигле консензус о смањењу цена услуга роминга.

Нажалост, цена услуге роминга је увек из две компоненте, зависи од оба оператора и од тога зависи цена коју грађани плаћају. У случају Грчке, наши мобилни оператори су урадили феноменалну ствар и сви су значајно спустили цену услуга, док грчки оператори још увек то нису урадили у потпуности, претпостављам зато што се ради о великим операторима који послују у више десетина земаља и нису толико флексибилни као наши„, наглашава Добријевић.

Наглашава да цена разговора у основним тарифама у Грчкој иде већ од 19 динара, цена поруке 3-4 динара и цена преноса једног мегабајта у ромингу динар по мегабајту.

За друге земље постоји политичка воља али треба разумети да цене на крају зависе од договора оператора и да би се постигло ово што је урађено са Грчком потребна је серија билатералних договора мобилних оператора како би цене ишле надоле„, каже Милан Добријевић.

Наглашава да када се иде у земље западне Европе, или генерално земље ЕУ, постоје посебни тарифни додаци мобилних оператора који омогућавају значајно ниже тарифе и разговора и порука и преноса података у односу на оне који су у ценовницима редовних тарифних пакета.

У току су преговори између земаља Западног Балкана и ЕУ ради постизања договора попут оног на Западном Балкану.

Добријевић истиче да је најбољи начин за информисање грађана на сајту свог мобилног оператора или да позову свој кориснички центар.

То је једина сто посто сигурна информација јер се цене пакета често мењају. Постоје и обједињени упоредни подаци и Рател објављује упоредни преглед и тарифних пакета и појединачних цена. То може бити компликовано јер постоји пуно различих пакета разних оператора тако да корисник треба да гледа у свог оператора и добро разуме начин на који плаћа услугу„, објашњава Милан Добријевић, помоћник министра телекомуникација.

 

 

Извор: РТС

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: