ТЕМПЕРАТУРА ПРЕКО 41 СТЕПЕН! Ево како помоћи особи која доживи топлотни удар

Услед интензивног излагања организма топлоти долази до наглог пораста телесне температуре, преко 41 степен, у кратком временском периоду од 10 до 15 минута.

У Србији је у току топлотни талас, у оквиру којег се до краја седмице очекују температуре у хладу и до 37 степени, и тропске ноћи, што значи да се температура неће спуштати испод 20 степена. Овакво време може бити опасно, због чега је упаљен наранџасти метеоаларм, а једна од последица екстремних врућина јесу топлотни удари.

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова објавио је на сајту савете на основу којих може да се препозна топлотни удар, али и шта чинити са особом коју је он погодио.

Топлотни удар је једна од најтежих компликација термичког стреса. До овог стања долази у условима повишене спољне температуре и високог процента влажности ваздуха, као и због пренапорног рада. Услед интензивног излагања организма топлоти долази до наглог пораста телесне температуре, преко 41 степен, у кратком временском периоду од 10 до 15 минута – наводе из Сектора за ванредне ситуције.

Foto: Pixabay

Они подсећају на симптоме топлотног удара а то су – висока телесна температура изнад 40 степени, сува и врућа кожа, отежано дисање, тахикардија – убрзан рад срца (160-180 откуцаја у минути, низак крвни притисак, вртоглавица, главобоља, умор, мучнина и повраћање, грчеви, несигуран ход, губитак свести и одсуство знојења.

У таквим ситуацијама, особу која има топлотни удар је потребно одвести особу у расхлађену просторију или у хлад.
Затим, уклонити јој сувишну одећу, расхладити је умивањем хладном водом, изложити је струјању ваздуха и дати јој да пије течности – напитке без кофеина и алкохола, уколико је у свесном стању.

Уколико особа није у свесном стању, треба позвати Хитну помоћ.

Топлотни удар је врло сличан сунчаници, с разликом да не мора настати као последица директног излагања сунцу. Као основни вид превенције препоручује се адекватан избор одеће примерен климатским условима – светле тканине и природни материјали, редовна рехидратација, расхлађивање и слично – наводе у Сектору за ванредне ситуације.

 

Извор: Телеграф

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: