TEMPERATURA PREKO 41 STEPEN! Evo kako pomoći osobi koja doživi toplotni udar

toplotni udar

Usled intenzivnog izlaganja organizma toploti dolazi do naglog porasta telesne temperature, preko 41 stepen, u kratkom vremenskom periodu od 10 do 15 minuta.

U Srbiji je u toku toplotni talas, u okviru kojeg se do kraja sedmice očekuju temperature u hladu i do 37 stepeni, i tropske noći, što znači da se temperatura neće spuštati ispod 20 stepena. Ovakvo vreme može biti opasno, zbog čega je upaljen narandžasti meteoalarm, a jedna od posledica ekstremnih vrućina jesu toplotni udari.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova objavio je na sajtu savete na osnovu kojih može da se prepozna toplotni udar, ali i šta činiti sa osobom koju je on pogodio.

Toplotni udar je jedna od najtežih komplikacija termičkog stresa. Do ovog stanja dolazi u uslovima povišene spoljne temperature i visokog procenta vlažnosti vazduha, kao i zbog prenapornog rada. Usled intenzivnog izlaganja organizma toploti dolazi do naglog porasta telesne temperature, preko 41 stepen, u kratkom vremenskom periodu od 10 do 15 minuta – navode iz Sektora za vanredne situcije.

Foto: Pixabay

Oni podsećaju na simptome toplotnog udara a to su – visoka telesna temperatura iznad 40 stepeni, suva i vruća koža, otežano disanje, tahikardija – ubrzan rad srca (160-180 otkucaja u minuti, nizak krvni pritisak, vrtoglavica, glavobolja, umor, mučnina i povraćanje, grčevi, nesiguran hod, gubitak svesti i odsustvo znojenja.

U takvim situacijama, osobu koja ima toplotni udar je potrebno odvesti osobu u rashlađenu prostoriju ili u hlad.
Zatim, ukloniti joj suvišnu odeću, rashladiti je umivanjem hladnom vodom, izložiti je strujanju vazduha i dati joj da pije tečnosti – napitke bez kofeina i alkohola, ukoliko je u svesnom stanju.

Ukoliko osoba nije u svesnom stanju, treba pozvati Hitnu pomoć.

Toplotni udar je vrlo sličan sunčanici, s razlikom da ne mora nastati kao posledica direktnog izlaganja suncu. Kao osnovni vid prevencije preporučuje se adekvatan izbor odeće primeren klimatskim uslovima – svetle tkanine i prirodni materijali, redovna rehidratacija, rashlađivanje i slično – navode u Sektoru za vanredne situacije.

 

Izvor: Telegraf

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Vera

Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Velika suma novca! ! !

Doljevčanin stekao sedam miliona evra utajom poreza i prevarama u Nemačkoj! UHAPŠEN U NIŠU

Politika je...

SVRLJIG: Na lokalne izbore u koaliciji SNS-SPS-ZAVETNICI

Obaveštenje za vozače

Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja od 11. do 17. marta