OD PRVOG JULA POSKUPLJUJU I CIGARETE

Cigarete će od 1. jula biti skuplje za 10 dinara pa će tako najjeftnija paklica koštati 300 dinara, a ona najskuplja čak 580. Razlog za to je uvećanje specifične akcize za dinar i po, a koja se dva puta godišnje, u januaru i julu, u skladu sa akciznim kalendarom koriguje. Potom sledi još 6 poskupljenja.

Posle toga, država će po ovom osnovu proizvođačima umesto dosadašnjih 79,75 dinara uzimati 81,25 dinara po pakli. Tom dinamikom, odnosno dva puta godišnje, sve do 2025. godine, će se uvećavati ovaj državni namet uz koji se na cenu cigareta zaračunava i propocionalana akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i u naredne tri godine nepromenjena. Na sve to se dodaje i PDV.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Po tim standardima treba očekivati da će pušači u Srbiji za tri godine cenu svog uživanja plaćati isto kao oni u zemljama EU.

Foto: Pixabay

Za naše prilike u nekim državama, poput Irske gde za paklicu cigareta treba izdvojiti i 9 evra, to je izuzetno skupo. Ako je za utehu, postoje i države gde je duvan jeftinijii i u proseku se kreće između 3,5 do 5,5t evra.

Ono što je za utehu to je da će poskupljenje biti postepeno ali je sasvim izvesno da pušače u Srbiji neće zaobići evropskia praksa u ovoj oblasti.

Inače, iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta biće uvećan narednih dana za dinar po milimetru što znači da i oni koji koriste ovaj užitak, će morati da izdvajaju više para kao i oni koji koriste sve popularniji nesagorevajući duvan, gde će paklica takođe poskupeti u proseku za 10 dinara.

Sve u svemu, u naredne tri godine pušaći će sve skuplje plaćati svoj užitak, pa je realno očekvati da 2025. godine srpske cene duvanskih proizvoda dostignu evropske.

 

 

Izvor: Blic/Kurir

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Vera

Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Velika suma novca! ! !

Doljevčanin stekao sedam miliona evra utajom poreza i prevarama u Nemačkoj! UHAPŠEN U NIŠU

Politika je...

SVRLJIG: Na lokalne izbore u koaliciji SNS-SPS-ZAVETNICI

Obaveštenje za vozače

Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja od 11. do 17. marta