СЛАВИМО СВЕТОГ ВРАТОЛОМЕЈА: Постоје обичаји који се односе на ДЕЦУ

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник Свети Вартоломеј и Варнава.

Проповедао је Јеванђеље са светим Јованом Богословом и апостолом Филипом у Азији, у Индији и Јерменији. Према предању, њих тројица су убили велику змију коју су незнабошци обожавали и држали у храму. Због тога су Филипа и Вартоломеја разапели на крст, где су Вартоломеја ставили наопако. У том тренутку се десио снажан земљотрес, а уплашени људи су мислили да их Бог на тај начин кажњава, па су их скинули са крста.

Foto: Damir S. Živković jutjub/printscreen

Апостол Филип је већ био издахнуо, а Вартоломеј је преживео и отишао у Индију. Тамо је Матејево јеванђеље превео на индијски језик, а након тога је отишао у Јерменију, где је, како верују хришћани, исцелио цареву ћерку од лудила. Међутим, царев брат Астијаг је ухватио Вартоломеја и распео га на крст, одрао му кожу и одсекао главу.

Сахрањен је у оловном сандуку, који су многобошци бацилли у море јер су хришћани тврдили да се се над његовим моштима догађају разна чуда. Вода је по легенди донела сандук до Липарских острва, где га је епископ Агатон сахранио у храму. Мошти апостола прво су пренесене у Беневенто па у Рим.

Веровања и обичаји

Апостола Вартоломеја у нашем народу зову и Вратолома (Вртолома) и поштују га као строгог, али правичног светитеља, верује се да чува усеве и строго пази да неко на његов празник не оре. Постоји веровање да Вартоломеј не прашта неверницима који данас раде, те да ће им сви усеви пропасти.
Народ каже: „Смлатиће те као Вртолома праску!“. У неким деловима Србије верује се да, ако радите на Вартолому, постоји опасност од поплава, града и олује. Слично, деци се данас брани да се пењу по дрвећу, да не би сломила врат, забрањује се купање у рекама, а женама да „бућкају“ млеко.
У селима у Шумадији верују да светац лечи од падавице, па болесни иду у оближњи манастир, како би се помолили, док у топличком крају сматрају да Свети Вратолома и Свети Сава данас седе на планини и чувају све њиве како не би било неке штете. Тек када они прилегну и задремају, може доћи до града, али то се ретко дешава.

 

 

Извор: Курир

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: