IZNENAĐENJE U ZAKONU: Dete može i PRE 16. godine imati ličnu kartu

family-7244468_1280

Mnogi misle da se lična karta prvi put vadi sa punoletstvom, većina zna da su svi građani Srbije dužni da sa navršenih 16 godina imaju ovaj dokument, a malo ko je informisan da po zakonu pravo na ličnu kartu u našoj zemlji ima svako dete starije od 10 godina.

Da, dobro ste pročitali. Deca sa dvocifrenim brojem godina mogu da izvade ličnu kartu. To im omogućuje Zakon o ličnoj karti.
Pravo na ličnu kartu ima svaki državljanin Republike Srbije, stariji od 16 godina života. Pravo na ličnu kartu ima i državljanin stariji od deset godina života – stoji u članu dva Zakona o ličnoj karti.

Foto: Pixabay

Ova mogućnost dobija posebno na značaju u poslednje vreme pošto srpski državljani imaju priliku da samo sa ličnom kartom putuju u čak pet država: BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju i Tursku. Doduše, u Tursku naši državljani sa ličnom kartom mogu da idu samo avionom jer im je za prolazak kroz Bugarsku neophodan pasoš.

Za mlađe od 10 godina samo pasoš

Ako se ima u vidu da veliki broj srpskih turista porodično ide na letovanje ili odmor u te zemlje, činjenica da i deca starija od 10 godina mogu imati ličnu kartu predstavlja za mnoge prijatno iznenađenje i olakšavajuću okolnost.
Deca mlađa od 10 godina u inostranstvo mogu putovati isključivo sa pasošem jer po zakonu ne mogu da izvade ličnu kartu.

 

Izvor: Blic

 

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom

COVID 19

U Srbiji potvrđeno 107 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Kultura i umetnost

Otvorena izložba „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“ u Nišu