ИЗНЕНАЂЕЊЕ У ЗАКОНУ: Дете може и ПРЕ 16. године имати личну карту

Многи мисле да се лична карта први пут вади са пунолетством, већина зна да су сви грађани Србије дужни да са навршених 16 година имају овај документ, а мало ко је информисан да по закону право на личну карту у нашој земљи има свако дете старије од 10 година.

Да, добро сте прочитали. Деца са двоцифреним бројем година могу да изваде личну карту. То им омогућује Закон о личној карти.
Право на личну карту има сваки држављанин Републике Србије, старији од 16 година живота. Право на личну карту има и држављанин старији од десет година живота – стоји у члану два Закона о личној карти.

Foto: Pixabay

Ова могућност добија посебно на значају у последње време пошто српски држављани имају прилику да само са личном картом путују у чак пет држава: БиХ, Црну Гору, Северну Македонију, Албанију и Турску. Додуше, у Турску наши држављани са личном картом могу да иду само авионом јер им је за пролазак кроз Бугарску неопходан пасош.

За млађе од 10 година само пасош

Ако се има у виду да велики број српских туриста породично иде на летовање или одмор у те земље, чињеница да и деца старија од 10 година могу имати личну карту представља за многе пријатно изненађење и олакшавајућу околност.
Деца млађа од 10 година у иностранство могу путовати искључиво са пасошем јер по закону не могу да изваде личну карту.

 

Извор: Блиц

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: