У Србију стигла вакцина која спречава појаву многих облика малигног обољења

У Србију је стигла вакцина против злогласног ХПВ вируса, а епидемиолог професор др Зоран Радовановић истакао је да вакцина спречава појаву многих облика малигног обољења.

Према његовим речима, добро је да је приме и дечаци и девојчице, а њоме се постиже фантастичан резултат.

– Сва досадашња искуства су јако афирмативна. У целом свету и богатим земљама, та вакцина се дуго даје и има изузетне ефекте. Неупоредиво је мање облика малигних тумора, које ова вакцина спречава. Од рака грлића материце оболева огроман број жена, а овом вакцином постиже се изванредан ефекат да практично нестане. Ту је и рак вагине, стиднице, пениса, анални рак, рак крајника, корена језика, ждрела – каже проф. др Зоран Радовановић, епидемиолог у јутарњем програму Курир телевизије.

Foto: Pixabay

Вакцина је скоро сувда препоручена или строго препоручена, истакао је епидемиолог.

– У Америци је то петнаеста обавезна вакцина за дечаке и девојчице. Потпуно је сулудо то што појединци причају да је вакцина штетна. То је вакцина која садржи један део омотача тог вируса. То није вирус, али може да изазове антитела која ће спречити продор вируса. А сматра се да сваки човек бар једном у животу дође у контак са једним од ХПВ вируса. Вирус је непредвидив и важно је да спречимо да дође до болести – каже епидемиолог.

Он је истакао да јавно мњење у Србији није свесно колико је вакцина добра и за мушкарце и за жене.

– Нисмо свесни. Ми смо пре неколико година добили 2.000 доза тих вакцина, а искористили смо само 500. Лекари који вам кажу да то није добро, од њих треба бежати – истакао је чувени епидемиолог.

 

Извор: Курир

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: