КАДА ЋЕ ПРЕСТАТИ КИША? Детаљна временска прогноза

Српски метеоролог Марко Чубрило огласио се на свом Фејсбук профилу и објавио најновију прогнозу.

Сутра ће бити свежије, а средином недеље се могу очекивати врло свеже ноћи.

Од 20.6. отопљење уз могућу јачу дестабилизацију када може бити јаких грмљавинских пљускова и локалних непогода, стоји у прогнози.

Foto: Pixabay

У току ноћи слаб хладан фронт ће се премештати на исток, наставити да слаби и само ће понегде на северу Хрвате и Србије условити ређу појаву пљускова, док се над осталим пределима падавине не очекују. Нестабилно ће после подне бити и над југоистоком Србије, посебно у планинским пределима. Ветар ће бити слаб, а у зони фронта на северу Србије, Хрватске и БиХ пролазно јак до олујан северозападни – написао је Чубрило.
Сутра мало до умерено облачно, суво и мало свежије у односу на данас, посебно у брдско-планинским пределима. Падавине се не очекују. Дневни максимум до 23 до 26 степени.
Средина недеље доноси доминацију антициклона уз суво и стабилно време. Ноћи ће бити брло свеже, посебно ноћ ка среди где би минимуми у пределима преко 800мнв често били испод 10 степени Целзијуса.
Дневни макскимуми би се тих дана кретали у границама просека углавном до 25 до 28, а на југу региона до 32 степена Целзијуса.
Нова, пролазна, дестабилизација могућа је око 17.6. када би се преко нашег региона могао премеситти још један слаб, хладан, фронт који би могао донету нешто чешчу појаву пљускова, али обзиром на удаљен термин и синоптику лако се може десити да фронт оде још мало источније и не утиче на време код нас. За дан или два ћемо имати јаснију слику, свакако не треба очекивати било какве конкрентије падавине на ширем простору и велики део региона у наредних 5-6 дана неће имати мерљиву количину падавина – написао је метеорлог.
После 18.6. би ка нама поново ојачао антициклон, док би се западној Европи преко Атлантика приближавао јачи, хладан, фронт. Таква синоптика би из северне Африке преко нас покренула струјање топлог ваздух те би већ око 21.6 максимуми били и око 33 степена Целзијуса у хладу.
После 22.6. има изгледа да се фронт довољно приближи нама и услови јаку дестабилизацију атмосфере док би се и даље задржавало топло, јужно, струјање.
– Ово би потенцијално могло бити веома проблематично јер са одржавањем високих температура, а уз дотоком влаге и дестабилизацију атмосфере због близине фронта ЦАПЕ и остакли индеџи нестабилности би могли отићи јако високо и појава непогода би била више него извесна.

 

Извор: Ало/Нишке новине

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: