KADA ĆE PRESTATI KIŠA? Detaljna vremenska prognoza

young-woman-2268348_1280

Srpski meteorolog Marko Čubrilo oglasio se na svom Fejsbuk profilu i objavio najnoviju prognozu.

Sutra će biti svežije, a sredinom nedelje se mogu očekivati vrlo sveže noći.

Od 20.6. otopljenje uz moguću jaču destabilizaciju kada može biti jakih grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda, stoji u prognozi.

Foto: Pixabay

U toku noći slab hladan front će se premeštati na istok, nastaviti da slabi i samo će ponegde na severu Hrvate i Srbije usloviti ređu pojavu pljuskova, dok se nad ostalim predelima padavine ne očekuju. Nestabilno će posle podne biti i nad jugoistokom Srbije, posebno u planinskim predelima. Vetar će biti slab, a u zoni fronta na severu Srbije, Hrvatske i BiH prolazno jak do olujan severozapadni – napisao je Čubrilo.
Sutra malo do umereno oblačno, suvo i malo svežije u odnosu na danas, posebno u brdsko-planinskim predelima. Padavine se ne očekuju. Dnevni maksimum do 23 do 26 stepeni.
Sredina nedelje donosi dominaciju anticiklona uz suvo i stabilno vreme. Noći će biti brlo sveže, posebno noć ka sredi gde bi minimumi u predelima preko 800mnv često bili ispod 10 stepeni Celzijusa.
Dnevni makskimumi bi se tih dana kretali u granicama proseka uglavnom do 25 do 28, a na jugu regiona do 32 stepena Celzijusa.
Nova, prolazna, destabilizacija moguća je oko 17.6. kada bi se preko našeg regiona mogao premesitti još jedan slab, hladan, front koji bi mogao donetu nešto češču pojavu pljuskova, ali obzirom na udaljen termin i sinoptiku lako se može desiti da front ode još malo istočnije i ne utiče na vreme kod nas. Za dan ili dva ćemo imati jasniju sliku, svakako ne treba očekivati bilo kakve konkrentije padavine na širem prostoru i veliki deo regiona u narednih 5-6 dana neće imati merljivu količinu padavina – napisao je meteorlog.
Posle 18.6. bi ka nama ponovo ojačao anticiklon, dok bi se zapadnoj Evropi preko Atlantika približavao jači, hladan, front. Takva sinoptika bi iz severne Afrike preko nas pokrenula strujanje toplog vazduh te bi već oko 21.6 maksimumi bili i oko 33 stepena Celzijusa u hladu.
Posle 22.6. ima izgleda da se front dovoljno približi nama i uslovi jaku destabilizaciju atmosfere dok bi se i dalje zadržavalo toplo, južno, strujanje.
– Ovo bi potencijalno moglo biti veoma problematično jer sa održavanjem visokih temperatura, a uz dotokom vlage i destabilizaciju atmosfere zbog blizine fronta CAPE i ostakli indedži nestabilnosti bi mogli otići jako visoko i pojava nepogoda bi bila više nego izvesna.

 

Izvor: Alo/Niške novine

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom

COVID 19

U Srbiji potvrđeno 107 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Kultura i umetnost

Otvorena izložba „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“ u Nišu