Srbija i Albanija prave najveće ekonomske iskorake u istoriji

srbija albanija

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović poručio je danas u Tirani da je „Otvoreni Balkan“ najbolji projekat koji se pojavio u Jugoistočnoj Evropi u poslednjih trideset godina osmišljen da okupi sve zemlje regiona oko onoga što nas spaja – tržište, kulturno i istorijsko nasleđe i jedinstven životni prostor.

Srbija - Albanija, foto: Pixabay
Srbija – Albanija, foto: Pixabay

Momirović je istakao nakon sastanka sa ministarkom infrastrukture i energetike u Vladi Albanije Belindom Baluku, uoči sutrašnjeg Samita o putevima Zapadnog Balkana 2022. godine koji će se održati u Tirani, da uz liderstvo Aleksandra Vučića i Edija Rame, Srbija i Albanija imaju priliku da naprave najveće ekonomske iskorake u svojoj istoriji.

Ministar je ukazao na to da se svako povezivanje između država pre svega odnosi na infrastrukturu, odnosno na drumski, železnički i vazdušni saobraćaj.

Danas imamo redovnu vazdušnu komunikaciju između Beograda i Tirane i svakodnevno na toj relaciji realizuju se dva leta, rekao je ministar.

On je dodao da je jedan od projekata koji će biti predstavljen na konferenciji o Zapadnom Balkanu i rekonstrukcija i modernizacija pruge Beograd-Bar.

Prilikom rekonstrukcije pruge Beograd-Bar plan nam je da odvojimo jedan krak i da povežemo i Skadar i Tiranu sa tom strateški važnom prugom za Republiku Srbiju i na taj način dodatno je ojačamo. Svakodnevno, sve više ljudi putuje iz Albanije u Srbiju, kao i obrnuto, i ta putna komunikacija će samo rasti. Srbija i Albanija idu napred i nećemo se zaustaviti na tome, naveo je on.

Momirović će u nastavku dana u Tirani održati i bilateralne sastanke sa ministrom komunikacija i prometa BiH Vojinom Mitrovićem, i potpredsednikom Vlade Crne Gore i ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem.

Samit o putevima Zapadnog Balkana 2022. godine u organizaciji Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sa nazivom „Oblikovanje budućnosti: sigurni, pametni i održivi putevi“, održaće se u Tirani, u utorak, 7. juna.

Samit o putevima okupiće partnere iz Jugoistočne Evrope i visoke zvaničnike zadužene za saobraćaj, predstavnike zemalja članica EU, regionalnih institucija i međunarodnih organizacija.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom