,,ОТВОРИ ПЛАВИ КРУГ“ СТИЖЕ У НИШ

Пројекат „Отвори плави круг“ у сарадњи са Домом здравља Ниш, ЕБЕРС асоцијацијом за здравље особа са дијабетесом и Планинарским клубом „Железничар“ из Ниша организује бесплатне планинарске шетње за особе са дијабетесом, гојазне особе и оне које су у ризику од ових болести, као и за све људе који желе да развијају здраве животне навике.

Фото илустрација, аутор: LaterJay Photography, преузето: pixabay.com
Фото илустрација, аутор: LaterJay Photography, преузето: pixabay.com

Прва од четири планинарске шетње биће одржана у суботу, 11. јуна, са почетком у 11 ч, од Каменичког Виса до Церјанске пећине.

Пројекат „Отвори плави круг“, посвећен превенцији дијабетеса и гојазности у урбаним срединама, започет је у Београду у новембру 2020. године. Због великог интересовања, пројекат се проширио и на Чачак, где су планинарске шетње организоване у априлу и мају ове године.

Од јуна пројекат стиже и у највећи град јужне Србије – Ниш.

Под надзором медицинских сестара, а уз вођство искусних планинара из једног од најбољих домаћих клубова, у Нишу и околини реализоваће се планинарске шетње креиране посебно за заједницу „Отвори плави круг“.

По прелепим пределима тог дела Србије особе са дијабетесом, гојазни и сви који желе да развију здраве животне навике моћи ће да прошетају, едукују се, разговарају са лекарима Дома здравља Ниш и добију корисне савете у вези са здрављем, исхраном и превенцијом дијабетеса и гојазности. Шетачима је омогућено и мерење нивоа шећера у крви пре и након шетње.

Шетње се организују једном месечно, суботом у термину од 11х.Заинтересовани за ове бесплатне планинарске шетње могу се пријавитимејлом на ebersasocijacija@gmail.com, а за учеснике су обезбеђенипревоз и ужина.

Пројекат „Отвори плави круг“, као део глобалне иницијативе „Градови који мењају дијабетес“, реализује се уз заједничку сарадњу и подршку Скупштине Града Београда, Медицинског факултета, Дијабетолошког савеза Србије, Удружења оболелих од дијабетеса типа 2 „Круг двојке Србије“, Удружења оболелих од дијабетеса града Београда „Плави круг“, Београдског тркачког клуба, Амбасаде Краљевине Данске у Србији, компаније Ново Нордиск и портала Стетоскоп.инфо.

Пројекат има за циљ да окупља оболеле од дијабетеса, особе у ризику од обољевања, гојазне особе, али и све оне који су заинтересовани за здрав начин живота, дружење и едукацију.

Више информација о пројекту можете погледати на сајту https://otvoriplavikrug.rs/

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: