Све технички спремно за примену е-фактура од 1. маја

Државна секретарка Министарства финансија Владе Републике Србије Славица Савичић поручила је учесницима завршне обуке, поводом увођења новог модела е-фактура за кориснике јавног сектора, да је основни циљ постизање транспарентности и ефикасности, уз сузбијањe сиве економије.

Илустрација, фото: пискабај
Илустрација, фото: пискабај

Савичић је указала на то да је идеја свог скупа, који су организовали Министарство финансија и НАЛЕД, да представници јавног сектора добију додатне информације о новом систему који за њих почиње да се примењује 1. маја.

Она је указала на то да су стубови даљих реформи – Закон о фискализацији и Закон о е-фактурама, који је значајан јер је реализован дугогодишњи захтев привреде, а то је да пословање буде транспарентније и ефикасније.

Државна секретарка је истакла да је овај закон усклађен са директивама Европске уније, додавши да су припремљени сви технички аспекти за примену е-фактура.

Према њеним речима, продукциона верзија Система електронских фактура је доступна на адреси https://efaktura.mfin.gov.rs/ од 11. априла, када је прва фактура успешно прошла кроз нови систем.

Савичић је објаснила да ће се регистрација на продукционој верзији Система електронских фактура аутоматски пренети и на демо верзију тог система, у случају да није отворен налог на новој демо верзији, која је доступна на адреси https://demoefaktura.mfin.gov.rs/.

Она је нагласила да ће коришћење система електронских фактура бити бесплатно, подсетивши на то да је законом прописано да од 1. маја наступа обавеза субјекта јавног сектора да примају и чувају електронске фактуре и да издају електронске фактуре другом субјекту јавног сектора.

Такође, од тада су и субјекти приватног сектора у обавези да издају електронску фактуру субјекту јавног сектора, док ће се обавеза субјекта приватног сектора да прими и чува електронску фактуру издату од стране субјекта јавног сектора примењивати од 1. јула ове године, рекла је Савичић.

Према њеном речима, обавезе издавања и чувања електронске фактуре у трансакцијама између субјеката приватног сектора наступају од 1. јануара 2023. године, при чему су то уједно и датуми од када се примењује и обавеза да се електронски евидентира обрачун пореза на додату вредност.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: