Rat u Ukrajini: Eksplozije širom zemlje, u granatiranju osmoro poginulih

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da se uvodi ratno stanje u zemlji.

Tenk, ilustracija, foto: Artur Pavlak, pixabay
Tenk, ilustracija, foto: Artur Pavlak, pixabay

„Rusija je izvršila udare po našoj vojnoj infrastrukturi. Uvodimo ratno stanje“, rekao je šef ukrajinske države, prenosi ukrajinska agencija UNIAN. Zamolio je građane da ostnu kod kuće što je više moguće. „Ne paničite, jaki smo, spremni smo na sve, pobedićemo svakog“, naglasio je Zelenski.

Kijev: Najmanje osam žrtava ruskog granatiranja

Najmanje osam ljudi je poginulo, a devet ranjeno tokom ruskog granatiranja u Ukrajini, saopštio je savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, u trenutku dok iz Kijeva stižu izveštaji da se veliki broj građana evakuiše.

Brojna privatna vozila napuštaju glavni grad Ukrajine Kijev dok se u gradu čuju eksplozije, javio je dopisnik ruske agencije Ta s s.

Vrhovna rada Ukrajine potvrdila uvođenje ratnog stanja

Ukrajinski parlament Vrhovna rada danas je potvrdila ukaz predsednika Vladimira Zelenskog o uvođenju ratnog stanja na teritoriji cele zemlje, javili su ukrajinski mediji.

Zelenski je jutros saopštio da proglašava ratno stanje, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio specijalnu vojnu operaciju u Donbasu.

Eksplozije širom Ukrajine

Ukrajinski mediji javljaju da se u više gradova u zemlji čuju eksplozije.

Eksplozije se čuju u Kijevu, Kramatorsku, Odesi, Harkovu i Berđansku, prenosi ukrajinska agencija UNIAN.

Putin doneo odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je rano jutros u posebnom obraćanju građanima Rusije da je doneo odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu.

„Okolnosti zahtevaju da preduzmemo odlučnu i hitnu akciju. Narodne republike Donbasa su se obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć. S tim u vezi, u skladu sa clanom 51, deo 7 Povelje UN, uz odobrednje Saveta federacije i u skladu sa ugovorima o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći sa DNR i LNR, odlučio sam da bude sprovedena specijalna vojna operacija“, rekao je Putin u televizijskom obraćanju građanima Rusije, prenose RIA Novosti.

Dmitrij Kuleba: Rusija pokrenula masovnu invaziju na Ukrajinu

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da je Rusija pokrenula masovnu invaziju na Ukrajinu, navodeći da su na udaru ukrajinski gradovi.

„Putin je upravo pokrenuo masovnu invaziju na Ukrajinu. Mirni ukrajinski gradovi su na udaru. Ovo je agresivni rat. Ukrajina će se braniti i pobediti“, napisao je Kuleba na Tviteru.

Putin: Rusija će odgovoriti u slučaju spoljnog mešanja u Ukrajinu

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je rano jutros da će u slučaju spoljnog mešanja u situaciju u Ukrajini Rusija odmah odgovoriti.

Ruski lider je u obraćanju građanima rekao da Rusija ostaje jedna od najmoćnijih nuklearnih sila na planeti, tako da nijedan potencijalni agresor ne bi trebalo da sumnja da će biti potpuno poražen, javlja TAS S.

Rusko ministarstvo odbrane: Onesposobljava se vojna infrastruktura Ukrajine

Oružane snage Rusije ne izvode raketne, vazdušne, ne artiljerijske udare na gradove Ukrajine, rečeno je RIA Novostima u ruskom Ministarstvu odbrane.

Navedeno je da se vojna infrastruktura, objekti protivvazdušne odbrane, vojni aerodromi i avijacija Oružanih snaga Ukrajine onesposobljavaju visokopreciznim naoružanjem, te da nema pretnji po civilno stanovništvo.

Rusko ministarstvo odbrane demantuje da je oboren ruski avion

Rusko Ministarstvo odbrane demantovalo je danas informacije da je nad teritorijom Ukrajine oboren ruski avion.

„Informacije stranih medija o ruskom avionu koji je navodno oboren iznad teritorije Ukrajine nisu tačne“, navedeno je u saopštenju koje prenose ruske novinske agencije.

Nebenzja: Rusija preduzima akcije protiv hunte koja je uzela vlast

Rusija preduzima akcije ne protiv naroda Ukrajine, već protiv hunte koja je preuzela vlast u Kijevu, izjavio je u stalni predstavnik Rusije pri UN Vasil Nebenzja.

„Mi ne vršimo agresiju protiv ukrajinskog naroda, već protiv hunte koja je preuzela vlast u Kijevu“, rekao je Nebenzja tokom hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN, koji je inicirala Ukrajina, prenosi RIA Novosti. Nebenzja je tako odgovorio ukrajinskom kolegi Sergeju Kislici, koji ga je pre toga pozvao da od Kremlja zatraži da, kako je rekao, „zaustavi agresiju“ na Ukrajinu.

Predstavnik Narodne milicije samoproglašene Donjecke narodne republike: Borbe duž cele linije razdvajanja

Predstavnik Narodne milicije samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Eduard Basurin izjavio je danas da se u DNR vode borbe duž cele linije razdvajanja. Basurin je pozvao ukrajinske vojnike da polože oružje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je rano jutros da je naredio specijalnu vojnu operaciju u Donbasu.

Ukrajina demantuje desant na Odesu

Ukrajinska vojska je saopštila da je lažna informacija da su se ruske trupe iskrcale u Odesu, navodi britanska agencija Rojters.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da su se čule eksplozije u mnogim delovima zemlje, a u Kijevu su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, potvrdili su svedoci Rojtersu.

Ukrajinska vojska: Oboreno pet ruskih aviona i helikopter

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je oborila pet ruskih aviona i jedan helikopter u Luganskoj oblasti, javlja Rojters.

Istovremeno, ukrajinska služba za vanredne situacije navodi da je u glavnom gradu Kijevu zapaljeno skladište municije.

Volodimir Zelenski: Sve raspoložive sankcije za Putina i Rusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sopštio je danas da je apelovao na svetske lidere da uvedu sve raspoložive sankcije Rusiji, uključujući i one lične za predsednika Vladimira Putina.

Zelenski je naveo da Putin želi da uništi ukrajinsku državu, prenosi Rojters.

Putin obavestio Lukašenka o situaciji na granici sa Ukrajinom

Predsednik Rusije Vladimir Putin obavestio je u telefonskom razgovoru beloruskog kolegu Aleksandra Lukašenka o situaciji na granici sa Ukrajinom i u Donbasu, rečeno je agenciji Belta u preš službi predsednika Belorusije.

Navedeno je da je telefonski razgovor održan jutros oko pet sati.

Leonid Slucki: Rusija ne namerava da zauzme Ukrajinu

Rusija ne namerava da zauzme Ukrajinu, izjavio je predsednik Odbora ruske Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki.

„Nećemo da zauzmemo Ukrajinu, kao što nas optužuju u Ukrajini, i ne samo u toj zemlji“, rekao je Slucki, prenosi agencija Interfaks.

Bajden: Putin izabrao rat, SAD će odgovoriti odlučno

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je ruski predsednik Vladimir Putin izabrao „rat sa predumišljajem“ koji će dovesti do katastrofalnog gubitka života i ljudske patnje.

„Molitve celog sveta veceras su uz ukrajinski narod koji trpi ničim izazvani i neopravdan napad ruskih vojnih snaga. Predsednik Putin je izabrao rat sa predumišljajem koji ce dovesti do katastrofalnog gubitka života i ljudske patnje. Rusija je jedina odgovorna za žrtve i razaranje koje ce ovaj napad izazvati, i SAD i njihovi saveznici ce odgovoriti na ujedinjen i odlucan nacin. Svet ce osigurati da Rusija odgovara“, rekao je Bajden, saopšteno je iz Bele kuce, prenosi Glas Amerike.

Ukrajina traži nove sankcije za Rusiju i oružje

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je danas zapadne partnere da odmah aktiviraju paket novih sankcija protiv Ruske federacije.

„Naši partneri moraju odmah da aktiviraju paket novih sankcija. Takođe pozivamo prijateljske zemlje da nastave da jačaju odbrambenu sposobnost naše države obezbedivanjem naoružanja i vojne opreme“, navedeno je u saopštenju MInistarstva, prenosi agencija Interfaks.

Interfaks Ukrajina: Raketni napadi na vojne objekte u Ukrajini

Agencija Interfaks Ukrajina javlja da su vojni objekti u Ukrajini izloženi raketnim napadima i da je, kako se navodi, počela desantna operacija Crnomorske flote u Azovskom moru i Odesi.

Prema izvorima Interfaks-Ukrajine u Ministarstvu odbrane, u 05:00 sati poceli su raketni napadi na vojne objekte širom Ukrajine.

EU: Rusija odgovorna za neopravdan napad na Ukrajinu

Evropska unija smatra odgovornom Moskvu za „neopravdan“ napad na Ukrajinu, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„U ovim mračnim satima, naše misli su sa Ukrajinom i nevinim ženama, muškarcima i decom koji se suočavaju sa ovim, ničim izazvanim napadom i koji strahuju za svoje živote“, napisala je ona na Tviteru, prenosi Rojters.

fon der Lajen: Putin vraća rat u Evropu

Predsedncia Evropske Komsije, Ursula fonder Lajen, u ime EU osudila je ”varvarski napad” Rusije na Ukrajinu i optužila predsednika Ruske federacije, Vladimira Putina, da ”vraća rat u Evropu”.

U vanrednom obraćanju u Briselu , fon edr Lajen je poručila da EU ”ovim mračnim trenucima EU stoji uz Ukrajinu i njen narod” i najvila novi paket sankcija protiv Rusije koji će biti predstavljen liderima EU radi odobravanja na večerašnjem samitu u Briselu.

Žozep Borelj: Lideri EU usvajaju najsnažnije sankcije ikad

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da, zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini, lideru EU danas usvajaju najsnažnije sankcije ikad.

„EU će odgovoriti na najsnažnije moguće nacine…(lideri EU) će usvojiti najoštriji paket sankcija ikad“, rekao je Borelj novinarima u Briselu.

Emanuel Makron osudio akciju Rusije, Zelenski trazi intervenciju

francuski predsednik Emaneul Makron osudio je danas vojnu akciju Rusije u Ukrajini i pozvao Moskvu da je momentalno obustavi.

“francuska najoštrije osuđuje odluku Rusije da započne rat u Ukrajini. Rusija mora odmah da obustavi svoje vojne operacije”, napisao je Makron na svom Tviter nalogu.

Nemačka: Rusija neće zaboraviti ovaj dan srama

Ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok osudila je danas napad ruskih trupa na Ukrajinu.

„Napadom na Ukrajinu Rusija je prekršila najelementarnija pravila međunarodnog reda. Svetska zajednica neće dozvoliti da Rusija ovaj dan srama zaboravi“, poručila je ona u saopštenju.

Norveška, Poljska, Italija i Japan osudili ruski napad

Norveška, članica NATO koja deli granicu sa Rusijom na Arktiku, osudila je ruski napad na Ukrajinu, što su učinile, između ostalih i Poljska, Italija i Japan.

„Rusija u potpunosti snosi odgovornost za dovođenje Evrope u ovu veoma mračnu situaciju“, naveo je u saopštenju norveški premijer Jonas Gar Stere.

Karl Nehamer osudio ruski napad na Ukrajinu

Austrijski kancelar Karl Nehamer osudio je ruski napad na Ukrajinu, ističući da Ruska federacija nastavlja sa eklatantnim kršenjem međunarodnog prava.

„Austrija je u potpunosti solidarna sa Ukrajinom. U ovim teškim satima smo uz ukrajinsko stanovništvo“, naveo je on u saopštenju.

 

Van der Belen: Putin mora odmah zaustaviti napade

 

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen osudio je danas najoštrije rusku agresiju i poručio da će Austrija učiniti sve što može kao neutralna država za doprinos miru.

„Predsednik Vladimir Putin mora odmah obustaviti napad i vratiti se pregovorima. Ako to ne učini upotreba vojne sile na evropskom kontinentu će odnose prema ruskom susedu decenijama promeniti“, napisao je Van der Belen na tviteru.

Vojni ekspert Valter fajhtinger: Sankcije su ojačale Rusiju

Vojni ekspert Centra za strateške analize Austrije Valter fajhtinger ukazuje da su sankcije na neki način već ranije ojačale Rusiju, te dodao da očekuje, u vezi aktuelne krize u Ukrajini, sajber napade i propagandni rat.

„Rusija je od ulaska u Južnu Osetiju 2008. neverovatno modernizovala svoju vojsku. Sankcije nakon aneksije Krima su Rusiju čak na neki način ojačale. Rusija je sada nezavisnija od uvoza i produbila je saradnju sa Kinom „, objasnio je fajhtinger za bečki dnevnik “ Kurir „.

Mateuš Moravjecki: Najžešće moguće sankcije za Rusiju

Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao je danas na hitnu reakciju zbog agresije Rusije na Ukrajinu, tražeći „najžešće moguće“ sankcije za Moskvu.

„Moramo odmah da odgovorimo na rusku zločinačku agresiju na Ukrajinu“, napisao je Moravjecki na Tviteru, prenosi Rojters.

Premijer Slovačke: Spremni smo i delovaćemo ujedinjeni

Slovačka „najoštrije osuđuje“ napad Rusije na susednu Ukrajinu, poručio je danas premijer Eduard Heger na Tviteru.

„U vremenima kada demokratski svet želi da živi u miru, Rusija želi rat. Spremni smo i delovaćemo ujedinjeni“, rekao je Heger, prenosi Rojters.

Bajden obavestio Zelenskog o merama koje preduzimaju SAD

Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je da je u sredu uveče u telefonskom razgovoru obavestio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o koracima koje SAD preduzimaju u međunarodnoj osudi ruske invazije na Ukrajinu.

Bajden je rekao da će SAD i njihovi saveznici i partneri uvesti stroge sankcije Rusiji i da će nastaviti da pružaju podršku i pomoć Ukrajini, prenosi Rojters.

Sazvan hitan sastanak ambasadora NATO, osude stižu iz Britanije, Nemačke

Ambasadori NATO će održati vanredno zasedanje u toku jutra, izjavio je Rojtersu jedan neimenovani zvaničnik Severnoatlantske alijanse, pošto je Rusija izvela napad na Ukrajinu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je od Rusije da odmah obustavi vojnu akciju i poštuje ukrajinski teritorijalni integritet i suverenitet.

Ukrajina traži novu sednicu SB UN

Stalni predstavnik Ukrajine pri UN Sergej Kislica pozvao je Savet bezbednosti UN da odži novu hitnu sednicu na kojoj bi se razgovaralo o odlukama potrebnim za, kako je rekao, „zaustavljanje rata“.

„Molim članove Saveta bezbednosti da odmah sazovu hitnu sednicu i razmotre nacrte svih neophodnih odluka kako bi se rat zaustavio. Jer, drage kolege, kasno je govoriti o deeskalaciji, prekasno“, rekao je Kislica na sednici SB UN, prenosi RIA Novosti.

Gutereš poziva na hitan prekid sukoba u Ukrajini

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na hitan prekid sukoba u Ukrajini.

„Ovaj sukob mora biti odmah okoncan“, rekao je Gutereš, prenosi RIA Novosti.

Stoltenberg osudio napad Rusije: NATO će zaštiti saveznike

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da najoštrije osuđuje ruski napad na Ukrajinu i upozorio da on predstavlja rizik za nebrojene žrtve, prenosi Rojters.

On je rekao i da će se NATO saveznici sastati da bi raspravljali o posledicama ruskih „agresivnih akcija“.

Blinken i Ostin sa Stoltenbergom o koordinisanom odgovoru

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin razgovarali su sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o koordinisanom odgovoru Alijanse na invaziju Rusije na Ukrajinu, saopštio je danas Stejt department.

Oni su takođe diskutovali o daljim koracima potrebnim da se osigura bezbednost istočnog krila NATO-a, a Blinken je naglasio čvrstu posvećenost SAD principu kolektivne odbrane NATO-a iz člana 5. Sevrenoatlantskog sporazuma, navodi se u saopštenju Stejt departmenta, prenosi Rojters.

OEBS oštro osudio rusku vojnu akciju, poziv na prekid vatre

Vršilac dužnosti šefa OEBS-a, šef poljske diplomatije Zbignjev Rau i generalni sekretar OEBS-a Helga Marija Šmid oštro su danas osudili rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

„Oštro osuđujemo vojnu akciju Rusije protiv Ukrajine. Napad na Ukrajinu doveo je živote miliona ljudi u ozbiljnu opasnost i predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava i ruskih obećanja“, naveli su Rau i Šmid u saopštenju.

Zatvoren vazdušni prostor iznad Ukrajine

Ukrajina je danas zatvorila vazdušni prostor za civilne letove zbog visokog bezbednosnog rizika, pošto je prethodno agencija Evropske unije za bezbednost u vazduhoplovstvu (EASA) upozorila avio-kompanije da izbegavaju letove iznad Ukrajine.

Ukrajinska služba vazdušnog saobraćaja navela je na svom vebsajtu da je vazdušni prostor za civilne letove zatvoren i da su obustavljene usluge vazdušnog saobraćaja, preneo je Rojters.

Ankara da zatvori Bosfor i Dardanele za ruske brodove

Ukrajina je zatražila od Ankare da ograniči prolaz ruskih ratnih brodova kroz moreuze Bosfor i Dardanele.

„Pozivamo turske vlasti da pomognu Ukrajini. Zahtevamo da se moreuz Bosfor i Dardaneli zatvore za ruske ratne brodove“, saopstio je ukrajinski ambasador u Ankari Vadili Bodnar, prema izveštaju turskog lista Jeni Šafak, prenosi TAS S.

Aerodromi na jugu Rusije zatvoreni iz bezbednosnih razloga

Svi letovi sa Međunarodnog aerodroma Platov u Rostovu na jugu Rusije otkazani su zbog zatvaranja zone južnog vazdušnog prostora, saopštila je danas pres služba aerodroma.

U međuvremenu, i svi letovi ka i sa ruskih aerodroma Krasnodar, Anapa i Soči obustavljeni su do kraja dana, saopštila je kompanija Aerodinamika koja upravlja ovim aerodromima,prenosi TAS S.

Kina poziva svoje državljane u Ukrajini da ostanu kod kuće

Kineska ambasada u Ukrajini danas je poručila svojim državljanima u Ukrajini da ostanu kod kuće kao meru predostrožnosti, nakon ruskog bombardovanja nekih ukrajinskih gradova i pokretanja vojnih operacija u toj zemlji.

„Situacija u Ukrajini se naglo pogoršala, a bezbednosni rizici su porasli, dok stanje u društvu potencijalno prerasta u haotično“, upozorila je ambasada, bez preporuke kineskim građanima da razmotre napuštanje zemlje, prenosi Rojters.

Cena nafte skočila iznad 100 dolara za barel

Cene nafte su skočile jutros za više od 4,0 odsto na vesti da je Rusija pokrenula vojnu akciju u Ukrajini.

Cena evropske nafte Brent je porasla za 4,69 odsto na 101,93 dolara po barelu, prešavši nivo od 100 dolara prvi put od 2014. godine, a američka sirova nafte WTI je uzletela za 4,73 odsto na 96,46 dolara po barelu, javlja CNBC.

Obustavljena sva trgovanja na Moskovskoj berzi

Sve trgovinske aktivnosti na Moskovskoj berzi su obustavljene jer su rublja i cene akcija pali na donje granice koje je Berza postavila.

„Trgovina je obustavljena na svim tržištima. Biće dato obaveštenje kada će trgovanje biti nastavljeno“, saopštila je pres služba Berze, prenosi Tas s.

Rublja pala za 5,8 posto, evro na višegodišnjem minimumu

Ruska rublja je pala danas na rekordno nizak nivo, a evro se spustio na višegodišnji minimum prema dolaru i švajcarskom franku nakon vesti o tome da je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu.

Rublja je potonula za čak 5,77 posto na 86,1198 za dolar. Moskovska berza je suspendovala trgovinske operacije na svim tržištima zbog sunovrata nacionalne valute i cena akcija.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Odlična vest

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od EU 430 miliona evra na poklon

Zanimljivost dana

NEOBIČNA POJAVA: FENOSKANDIJSKE GUSKE PRELETELE SRBIJU I NIŠ

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji