ЕБРД инвестирала пола милијарде евра у Србији током 2021

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) саопштила је да је током 2021. године у Србији инвестирала пола милијарде евра, а укупне инвестиције те банке у нашој земљи до данас достигле су 7,1 милијарда евра.

Илустрација, ЕБРД, фото ЕБРД
Илустрација, ЕБРД, фото ЕБРД

Наводи се да је око 40 одсто инвестиција прошле године било у пројекте у области еколошке инфраструктуре, прелазак на чистије изворе енергије, циркуларну економију и енергетску ефикасност.

Регионални директор ЕБРД-а за Западни Балкан и директор канцеларије у Србији Матео Коланђели изјавио је да прошлогодишњи резултати доказују посвећеност да се помогне Србији у транзицији ка зеленој економији.

„Настављамо да радимо са партнерима из јавног и приватног сектора на инвестицијама у одрживу инфраструктуру и јачање конкурентности земље“, истакао је он.

ЕБРД је указала на значај подршке великом регионалном програму управљања отпадом, који има за циљ изградњу санитарних депонија и повећање стопе рециклаже у земљи.

Наводи се да је инвестирано и у инфраструктуру за широкопојасни интернет у руралним подручјима и унапређење система за наводњавање у Војводини.

Додаје се да је нивоу градова Банка финансирала побољшање енергетске ефикасности јавних зграда у Београду, куповину електричних аутобуса у Новом Саду и декарбонизацију даљинског грејања у Крагујевцу преко уградње нових котлова.

„Већина финансирања ЕБРД-а у Србији је била намењена приватном сектору и првенствено пласирана преко локалних банака, укључујући финансирање инвестиција малих и средњих предузећа у трговање и зелене технологије, кредитне линије за унапређење енергетске ефикасности у стамбеном сектору и наменске кредитне линије за жене предузетнице“, наводи се у саопштењу.

Извор: Танјуг, РТВ

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: