Увођење 5Г мреже од великог значаја за индустрију

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић најавила је данас да се аукција за доделу фреквенција за 5Г мрежу у Србији очекује половином ове године.

Матић је у изјави за агенцију Танјуг истакла да ћемо ове године прво донети неопходна законска решења и нови закон о електронским комуникацијама, а да ћемо након тога ући у аукцију спектра за 5Г мрежу.

Она је додала да је, ипак, још рано говорити о начинима и конкретним решењима у вези са увођењем ове мреже, наводећи да ће се о томе разговарати и на јавној расправи која ће бити организована тим поводом.

Ми смо и пре две године, када је почео рад на овом пројекту, сарађивали са међународним организацијама и институтима, у жељи да нашу јавност на адекватан начин едукујемо о 5Г мрежи и да се разбију неке заблуде које су о њој постојале, подсетила је министарка.

Према њеним речима, у расправи која нам следи требало би да учествују стручни људи, научници, инжењери и да одговоре на разне спекулације у вези са последицама примене ове мреже, те да се постигне друштвени концензус о овом питању.

Матић је напоменула да је једна од заблуда била да је ова мрежа изазвала COVID-19, а као нетачну је навела и тврдњу да 5Г мрежа изазива веће зрачење.

То је нетачно из једноставног разлога јер она подразумева већи број базних станица, а у том случају је опсег мањи, а зрачења која постоје су минимална и у дозвољеним границама, објаснила је министарка.

Према њеним речима, важно је знати да је 5Г или мрежа пете генерације изузетно значајна пре свега за индустрију и да своје максималне капацитете испољава управо у пољопривреди, здравству, саобраћају, логистици, превозу, ауто-мото индустрији.

Она је намењена превасходно индустрији и омогућава много бржи пренос података него 4Г мрежа, која је више комерцијална и усмерена на грађане, прецизирала је Матић.

Министарка је, говорећи о економским аспектима овог пројекта, подвукла да аукција 5Г мреже доноси велики прилив средстава у републички буџет, а процена је да би продаја 5Г спектра ојачала државну касу за приближно 150 милиона евра.

Према њеним речима, веома је важно да оператери који уђу у овај посао изграде мрежу на терену како треба, да би она стварно функционисала и постигла резултат који се од њеног увођења очекује.

Реч је о огромним улагањима која очекују мобилне оператере и то не само у делу који се односи на куповину лиценце, него и на улагања у изградњу мреже на терену, закључила је Матић.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: