Сотировски: Циљ нам је да склонимо децу са улице

Граду Нишу је јако важно да што мање деце просаца имамо на улицама. Кроз пројекат „На путу ка свратишту“  мотивишемо биолошке родитеље да своју децу не шаљу на улицу већ у Ромски културни центар, рекла је градоначелница Драгана Сотировски током обиласка тог центра где се пројекат реализује.

Фото: Град Ниш, званичан сајт
Фото: Град Ниш, званичан сајт

Лепо је кад видите да деца која нису пошла у школу знају слова и бројеве у шта сам се уверила. Од деце у Ромском културном центру добила сам прелепе цртеже, казала је Драгана Сотировски.

Према њеним речима, овај начин увођења деце  у систем, али не само ромске, значи и проверу да ли су уписана у матичне књиге, да ли су примила редовне вакцине, да ли они који су школског узраста редовно похађају наставу, да ли је њиховим родитељима потребна помоћ.

Заменица градоначелнице Душица Давидовић рекла је да Град Ниш ради на томе да ово буде трајна услуга у оквиру Центра за пружање услуга социјалне заштите „Мара“ Ниш.

Пројекат „На путу ка свратишту“ реализује се у партнерству Града Ниша, Отвореног клуба, невладине организације „Цветно срце“, а уз финансијску подршку швајцарске владе.

O помоћи Града Ниша у стипендирању школске ромске деце и о пројекту говорио је Светислав Јовановић из Ромског културног центра.

Извор: Град Ниш, фото: Град Ниш

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: