Конкурс за студентске стипендије Министарства одбране

Министарство одбране Владе Републике Србије расписало је данас конкурс за доделу студентских стипендија за школску 2021/2022. годину, а рок за пријављивање и подношење потребних докумената је до 29. октобра.

Могућност да обезбеде финансијску подршку током школовања и радно место у систему одбране добиће 21 студент треће и четврте године основних студија, 19 студената прве или друге године мастер академских студија и двоје студената пете године интегрисаних академских студија.

Стипендије за студенте интегрисаних академских студија односе се на област фармације, док се стипендије за основне академске студије нуде за области електронике и рачунарства, електротехнике, машинства, рачунарског инжењерства, грађевинарства, математике, те заштите на раду или заштите животне средине.

За стипендије намењене мастер академским студијама моћи ће да се пријаве студенти машинства и хемијског инжењерства.

Право на студентску стипендију имају студенти високошколских установа чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, који су уписани први пут у текућој школској години на студије првог или другог степена и чије се школовање финансира из државног буџета.

Неопходно је да кандидати буду држављани Србије, а да током студија нису губили ниједну годину, те да су све испите из претходних година школовања положили и то са најмањом просечном оценом 7,50.

Кандидати који задовољавају критеријуме психолошке и здравствене процене, као и безбедносне услове, рангираће се на основу успеха оствареног у претходном школовању и ефикасности студирања.

Они који стекну статус војног стипендисте добијаће током треће године основних студија 35.000 динара месечно, а током четврте 40.000 динара. За студенте интегрисаних академских студија и мастер академских студија месечна стипендија износиће 50.000 динара.

После завршеног школовања, лица која су се квалификовала за стипендије Министартва одбране добиће запослење у својству официра или војног службеника у Београду, Новом Саду, Нишу, Прокупљу, Панчеву, Крагујевцу или Лађевцима код Краљева, што је за сваку стипендију унапред назначено.

Детаљне информације о условима конкурса и начину пријављивања могу се пронаћи овде.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: