Šta to imaju da ponude tri najveća grada u Srbiji u turističkom smislu?

Srbija nije toliko razvijena zemlja u ekonomskom pogledu, iako postoji poprilično veliki potencijal samog podneblja, gde takođe žive talentovani i sposobni ljudi. 

Ovo je Srbija, srpska zastava, foto: M. Miladinović
Ovo je Srbija, srpska zastava, foto: M. Miladinović

Delatnosti koje u našoj zemlji odlično funkcionišu svakako jesu turizam i ugostiteljstvo. Često se dve pomenute oblasti prepliću i dopunjuju težeći da domaćim gostima, ali i onima iz inostranstva pruže što bolji ugođaj.

Srbija je upravo po tome i poznata, te se često mnogi turisti iz celog sveta odlučuju da svoj godišnji odmor provedu ovde, dok domaći turisti imaju priliku da za maltene svako putovanje izaberu novu zanimljivu lokaciju.

U pogledu turizma i ugostiteljstva, za vas smo u nastavku teksta izdvojili šta sve morate posetiti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Šta ne smete propustiti u glavnom gradu Srbije?

Beograd, kao prestonica naše zemlje i najveći grad, definitivno ima najviše stvari da ponudi. Noćni izlasci su nešto što privlači najveći broj mladih turista iz Srbije i sveta, s obzirom da se radi o gradu na dve reke koji nikada ne spava.

Za to su zaslužna brojna mesta za izlaske, gde svako može pronaći nešto što mu odgovara u smislu muzičkog ukusa i načina provoda. Noćni život je aktivan tokom cele godine, a ne samo u letnjem periodu. Tokom zime, svi splavovi se sele u neki od poznatih zatvorenih klubova sa sličnim konceptom provoda.

Za pojedine velike događaje, poput nastupa poznatih pevača, potrebno je rezervisati svoje mesto nedeljama unapred. Kada je u pitanju Nova godina 2022 Beograd već sada nudi veliki izbor mesta gde biste sa svojim društvom mogli proslaviti pomenuti praznik.

Pored sjajnog provoda, glavni grad Srbije je prebogat izborom kulturno-istorijskih lokaliteta koje morate posetiti. Samo neki od onih koje nikako ne smete propustiti jesu Hram Svetog Save, Kalemegdanska tvrđava, Knez Mihajlova ulica, Narodni muzej, Gardoš u Zemunu.

Imate opciju obilaska glavnih tačaka u gradu i jednim od turističkih autobusa na sprat, te tako možete steći kompletnu sliku o izgledu grada i njegovoj lepoti. Pomenute ture su posebno namenjene onima koji su prvi put u poseti Beogradu.

Ukoliko vas interesuje šetnja i odmor tokom dana, beogradsko jezero Ada Ciganlija i park Košutnjak su odličan izbor zbog sportsko-rekreativnih aktivnosti koje pružaju. Sa druge strane, za ljubitelje domaće kuhinje, boemsa ulica Skadarlija je prepuna tradicionalnim kafanama sa odličnom hranom.

Niš – poznat po južnjačkom gostoprimstvu

Ukoliko imate porodicu ili prijatelje u najvećem gradu na jugu Srbije, sigurno vam je dobro poznato gostoprimstvo koje krasi skoro svakog domaćina u ovom delu zemlje. Verovatno da ne postoji domaćinstvo iz kojega nećete izaći prepunog stomaka.

U tom pogledu, u Nišu se nalaze neki od najpoznatijih restorana domaće kuhinje poznatih u celoj zemlji. Za prave gurmane i ljubitelje specijaliteta karakterističnih za ovaj kraj, izdvajamo restorane Nišlijska Mehana, Brka, Mrak i Kapije Svrljiga. Međutim, ako se odlučite za bilo koju drugu, definitivno nećete pogrešiti, jer su razlike u sitnicama, a skoro svaku od njih krasi južnjački tradicionalni duh uređenja enterijera.

Pored odlične hrane, Niš je poznat kao jedan od najstarijih gradova na ovim prostorima, a nalazi se na izuzetno pogodnom geografskom području. Mnogo puta je bo razaran, ali je danas pravi moderan grad i predstavlja centralni deo juga Srbije.

Spomenici kulture i istorije koje definitivno morate posetiti su Arheološki park Medijana, sa ostacima rimske rezidencije Konstantina Velikog. Pored toga, spomenik na Čegru, Ćele kula od ljudskih lobanja, kao i Niška tvrđava moraju biti sastavni deo vašeg turističkog obilaska.

Novi Sad poznat i po nazivu srpska Atina

Grad Novi Sad je drugi najveći u Srbiji i predstavlja administrativni centar pokrajine Vojvodina. Poznat je i po nazivu srpska Atina, a to ime vuče korone iz 1864. godine kada je tamo prebačena Matica srpska, jedna od institucija oko koje se razvijala kultura našeg naroda.

Ono po čemu se pomenuti grad izdvaja je svakako poprilično jako kulturološko nasleđe. Novi Sad je takođe deo projekta Evropske unije pod nazivom Evropska prestonica kulture, a ima za cilj da razvija kulturni sadržaj u manjim gradovima širom Starog kontinenta.

Pored toga, Novi Sad se izdvaja po odličnom provodu, sa nešto manjim izborom mesta nego u Beogradu, ali svakako barem jednako kvalitetnim. U tom pogledu je nezaobilazna ulica Laze Telečkog sa brojnim klubovima, a za one koji žele provod do ranih jutarnjih časova, tu su splavovi na Ribarskom ostvru kao i klubovi na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Savetujemo da obilazak Novog Sada započnete sa posetom Đardinu – najpoznatijem kafiću na krovu grada. Nakon toga ne propustite šetnju pešačkom zonom koju možete započeti od Trga slobode. Na samom kraju šetnje obiđite Dunavski park, popularnu oazu mira u Novom Sadu, koja se nalazi u samom centru grada.

Ukoliko želite fenomenalan pogled na zalazak sunca ili par neverovatnih fotografija, poseta Petrovaradinskoj tvrđavi sa pogledom na grad je topla preporuka.

Nadamo se da vam je ovaj tekst dodatno približio turistički potencijal naše zemlje, koji je još bogatiji ukoliko posmatramo druge gradove i sve destinacije u prirodi. Naravno, ima još mnogo prostora za daljim razvijanjem turističkog sadržaja i aktivnosti za sve posetioce.

Autor: Sandra Stanojković

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom