Шта то имају да понуде три највећа града у Србији у туристичком смислу?

Србија није толико развијена земља у економском погледу, иако постоји поприлично велики потенцијал самог поднебља, где такође живе талентовани и способни људи. 

Ово је Србија, српска застава, фото: М. Миладиновић
Ово је Србија, српска застава, фото: М. Миладиновић

Делатности које у нашој земљи одлично функционишу свакако јесу туризам и угоститељство. Често се две поменуте области преплићу и допуњују тежећи да домаћим гостима, али и онима из иностранства пруже што бољи угођај.

Србија је управо по томе и позната, те се често многи туристи из целог света одлучују да свој годишњи одмор проведу овде, док домаћи туристи имају прилику да за малтене свако путовање изаберу нову занимљиву локацију.

У погледу туризма и угоститељства, за вас смо у наставку текста издвојили шта све морате посетити у Београду, Новом Саду и Нишу.

Шта не смете пропустити у главном граду Србије?

Београд, као престоница наше земље и највећи град, дефинитивно има највише ствари да понуди. Ноћни изласци су нешто што привлачи највећи број младих туриста из Србије и света, с обзиром да се ради о граду на две реке који никада не спава.

За то су заслужна бројна места за изласке, где свако може пронаћи нешто што му одговара у смислу музичког укуса и начина провода. Ноћни живот је активан током целе године, а не само у летњем периоду. Током зиме, сви сплавови се селе у неки од познатих затворених клубова са сличним концептом провода.

За поједине велике догађаје, попут наступа познатих певача, потребно је резервисати своје место недељама унапред. Када је у питању Нова година 2022 Београд већ сада нуди велики избор места где бисте са својим друштвом могли прославити поменути празник.

Поред сјајног провода, главни град Србије је пребогат избором културно-историјских локалитета које морате посетити. Само неки од оних које никако не смете пропустити јесу Храм Светог Саве, Калемегданска тврђава, Кнез Михајлова улица, Народни музеј, Гардош у Земуну.

Имате опцију обиласка главних тачака у граду и једним од туристичких аутобуса на спрат, те тако можете стећи комплетну слику о изгледу града и његовој лепоти. Поменуте туре су посебно намењене онима који су први пут у посети Београду.

Уколико вас интересује шетња и одмор током дана, београдско језеро Ада Циганлија и парк Кошутњак су одличан избор због спортско-рекреативних активности које пружају. Са друге стране, за љубитеље домаће кухиње, боемса улица Скадарлија је препуна традиционалним кафанама са одличном храном.

Ниш – познат по јужњачком гостопримству

Уколико имате породицу или пријатеље у највећем граду на југу Србије, сигурно вам је добро познато гостопримство које краси скоро сваког домаћина у овом делу земље. Вероватно да не постоји домаћинство из којега нећете изаћи препуног стомака.

У том погледу, у Нишу се налазе неки од најпознатијих ресторана домаће кухиње познатих у целој земљи. За праве гурмане и љубитеље специјалитета карактеристичних за овај крај, издвајамо ресторане Нишлијска Механа, Брка, Мрак и Капије Сврљига. Међутим, ако се одлучите за било коју другу, дефинитивно нећете погрешити, јер су разлике у ситницама, а скоро сваку од њих краси јужњачки традиционални дух уређења ентеријера.

Поред одличне хране, Ниш је познат као један од најстаријих градова на овим просторима, а налази се на изузетно погодном географском подручју. Много пута је бо разаран, али је данас прави модеран град и представља централни део југа Србије.

Споменици културе и историје које дефинитивно морате посетити су Археолошки парк Медијана, са остацима римске резиденције Константина Великог. Поред тога, споменик на Чегру, Ћеле кула од људских лобања, као и Нишка тврђава морају бити саставни део вашег туристичког обиласка.

Нови Сад познат и по називу српска Атина

Град Нови Сад је други највећи у Србији и представља административни центар покрајине Војводина. Познат је и по називу српска Атина, а то име вуче короне из 1864. године када је тамо пребачена Матица српска, једна од институција око које се развијала култура нашег народа.

Оно по чему се поменути град издваја је свакако поприлично јако културолошко наслеђе. Нови Сад је такође део пројекта Европске уније под називом Европска престоница културе, а има за циљ да развија културни садржај у мањим градовима широм Старог континента.

Поред тога, Нови Сад се издваја по одличном проводу, са нешто мањим избором места него у Београду, али свакако барем једнако квалитетним. У том погледу је незаобилазна улица Лазе Телечког са бројним клубовима, а за оне који желе провод до раних јутарњих часова, ту су сплавови на Рибарском оствру као и клубови на Петроварадинској тврђави.

Саветујемо да обилазак Новог Сада започнете са посетом Ђардину – најпознатијем кафићу на крову града. Након тога не пропустите шетњу пешачком зоном коју можете започети од Трга слободе. На самом крају шетње обиђите Дунавски парк, популарну оазу мира у Новом Саду, која се налази у самом центру града.

Уколико желите феноменалан поглед на залазак сунца или пар невероватних фотографија, посета Петроварадинској тврђави са погледом на град је топла препорука.

Надамо се да вам је овај текст додатно приближио туристички потенцијал наше земље, који је још богатији уколико посматрамо друге градове и све дестинације у природи. Наравно, има још много простора за даљим развијањем туристичког садржаја и активности за све посетиоце.

Аутор: Сандра Станојковић

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: