Одржана конференција „Девојке које мењају све(т)“ – оснажити даме да истрају

Канцеларија за младе Града Ниша у сарадњи са Сигурном кућом за жене и децу жртве породичног насиља и Научно – технолошким парком у Нишу организовала је конференцију „Девојке које мењају све(т)“.

Фото: Ј. Милић
Фото: Ј. Милић

У оквиру конференције говориле су и: Јелена Здравковић, млада научница, Ана Илић, млада активисткиња, Јелена Димитријевић, модна дизајнерка, Ана Митић, млада научница, Снежана Лазић, новинарка, Соња Шћекић, директорка Сигурне куће у Нишу, Анђела Челиковић, психолог и други.

„Ових дана припремајући се за ову конференцију људи ми кажу: „Ма Јоване, девојке су изгубљене. Оне су апатичне“. Али не, девојке нису нити изгубљене, а још мање су апатичне. Можда су девојке разочаране, разочаране у људе, у систем у све нас. Но, иако су разочаране, оне су доследне да остваре своје снове, да освоје планине“ – изјавио је Јован Милић, испред Канцеларије за младе Града Ниша и додао: „Ова конференција можда неће променити ништа, а можда ће променити све, то зависи само од нас, то зависи од наших дама. Можда је време да на тренутак престанемо да сањаримо и да кренемо да мењамо све(т)“.

У оквиру првог панела, јавности су се представиле четири младе даме, које својим резултатима инспиришу и чине поносним грађане Ниша и Србије. Једна од њих је и Ана Митић, ученица Гимназије „Светозар Марковић“ у Нишу.

“Са својих 13 година имам шта да кажем. Мислим да је јако важно од малих ногу да се девојчице бодре и да се стиче самопоуздање да би једног дана могле да изведу изванредне ствари” – изјавила је Ана Митић и додала важност подршке локалне средине приликом остваривања резултата.

Јелена Димитријевић, чувена модна дизајнерка из Ниша је била једна од учесница на конференцији. Она је поручила важност вере у себе:

„Са овог скупа свим младим дамама и свим људима, деци, препоручујем да верују у оно што раде. Само на тај начин ће доћи до успеха. Уколико не воле то што раде, нису задовољни тиме што раде, онда неће бити ни резултата.“

Сигурна кућа за жене и децу жртве породичног насиља је једна од организатора ове конференције. С тим у вези, директорка Сигурне куће Соња Шћекић, каже да је идеја о организацији конференције дошла сасвим спонтано.

„Дошли смо на идеју да направимо конференцију, где ћемо говорити о успешним младим девојкама нашег града. Девојкама које су оствариле своје снове, које су поставиле циљеве и оствариле их. У оквиру другог дела конференције говоримо о јако важној теми, а то је насиље над женама. То је тема о којој требамо да говоримо сваког дана, то је обавеза свих нас. Мислим да је лепо што организујемо једну овакву конференцију и надам се да ћемо данас послати снажне поруке из Ниша.“

У оквиру свечаног отварања конференције, обратио се проф.др Владислав Марјановић, који је и свечано отворио саму конференцију.

„Градско веће и Градоначелница гђа Сотировски, овом приликом шаљу снажну поруку организовања оваквих манифестација, конференција са врло важним темама. Конференција је конципирана тако да у првом делу има свој афирмативни део, где афирмише онај иновативни део младих дама, који видимо и на самој изложби и онај други сегмент конференције, а то је едукативни који говори о томе да је потребно спречавати негативне појаве у смислу неких негативних дешавања када је у питању насиље у породици. Ми као друштво, као град морамо да се боримо са тим“ – изјавио је проф.др Владислав Марјановић, члан Градског већа Града Ниша.

У оквиру свечаног отварања конференције, наступила је и вокална група „Нишке девојке“. Када говоримо о закључку првог панела, то је свакако потреба да се младим дамама да више простора за деловање, али кључни закључак првог панела је више разумевања.

Други панел, који је везан за насиље над женама је имао закључак да се насиље пријављује и да се о насиљу не ћути. У оквиру мотивационог предавања: „Како постати брђанка“, представнице Савеза извиђача Града Ниша говориле су о животу извиђача.

Паралалено са одржавањем конференције, одржан је и сајам производа које производе младе даме из Ниша.

Подсетимо, конференција „Девојке које мењају све(т)“ је прва конференција оваквог типа у организацији Канцеларије за младе и Сигурне куће.

Како сами организатори истичу, током августа месеца биће још више дешавања, посвећених младим људима.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: