Održana konferencija „Devojke koje menjaju sve(t)“ – osnažiti dame da istraju

Kancelarija za mlade Grada Niša u saradnji sa Sigurnom kućom za žene i decu žrtve porodičnog nasilja i Naučno – tehnološkim parkom u Nišu organizovala je konferenciju „Devojke koje menjaju sve(t)“.

Foto: J. Milić
Foto: J. Milić

U okviru konferencije govorile su i: Jelena Zdravković, mlada naučnica, Ana Ilić, mlada aktivistkinja, Jelena Dimitrijević, modna dizajnerka, Ana Mitić, mlada naučnica, Snežana Lazić, novinarka, Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu, Anđela Čeliković, psiholog i drugi.

„Ovih dana pripremajući se za ovu konferenciju ljudi mi kažu: „Ma Jovane, devojke su izgubljene. One su apatične“. Ali ne, devojke nisu niti izgubljene, a još manje su apatične. Možda su devojke razočarane, razočarane u ljude, u sistem u sve nas. No, iako su razočarane, one su dosledne da ostvare svoje snove, da osvoje planine“ – izjavio je Jovan Milić, ispred Kancelarije za mlade Grada Niša i dodao: „Ova konferencija možda neće promeniti ništa, a možda će promeniti sve, to zavisi samo od nas, to zavisi od naših dama. Možda je vreme da na trenutak prestanemo da sanjarimo i da krenemo da menjamo sve(t)“.

U okviru prvog panela, javnosti su se predstavile četiri mlade dame, koje svojim rezultatima inspirišu i čine ponosnim građane Niša i Srbije. Jedna od njih je i Ana Mitić, učenica Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu.

“Sa svojih 13 godina imam šta da kažem. Mislim da je jako važno od malih nogu da se devojčice bodre i da se stiče samopouzdanje da bi jednog dana mogle da izvedu izvanredne stvari” – izjavila je Ana Mitić i dodala važnost podrške lokalne sredine prilikom ostvarivanja rezultata.

Jelena Dimitrijević, čuvena modna dizajnerka iz Niša je bila jedna od učesnica na konferenciji. Ona je poručila važnost vere u sebe:

„Sa ovog skupa svim mladim damama i svim ljudima, deci, preporučujem da veruju u ono što rade. Samo na taj način će doći do uspeha. Ukoliko ne vole to što rade, nisu zadovoljni time što rade, onda neće biti ni rezultata.“

Sigurna kuća za žene i decu žrtve porodičnog nasilja je jedna od organizatora ove konferencije. S tim u vezi, direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić, kaže da je ideja o organizaciji konferencije došla sasvim spontano.

„Došli smo na ideju da napravimo konferenciju, gde ćemo govoriti o uspešnim mladim devojkama našeg grada. Devojkama koje su ostvarile svoje snove, koje su postavile ciljeve i ostvarile ih. U okviru drugog dela konferencije govorimo o jako važnoj temi, a to je nasilje nad ženama. To je tema o kojoj trebamo da govorimo svakog dana, to je obaveza svih nas. Mislim da je lepo što organizujemo jednu ovakvu konferenciju i nadam se da ćemo danas poslati snažne poruke iz Niša.“

U okviru svečanog otvaranja konferencije, obratio se prof.dr Vladislav Marjanović, koji je i svečano otvorio samu konferenciju.

„Gradsko veće i Gradonačelnica gđa Sotirovski, ovom prilikom šalju snažnu poruku organizovanja ovakvih manifestacija, konferencija sa vrlo važnim temama. Konferencija je koncipirana tako da u prvom delu ima svoj afirmativni deo, gde afirmiše onaj inovativni deo mladih dama, koji vidimo i na samoj izložbi i onaj drugi segment konferencije, a to je edukativni koji govori o tome da je potrebno sprečavati negativne pojave u smislu nekih negativnih dešavanja kada je u pitanju nasilje u porodici. Mi kao društvo, kao grad moramo da se borimo sa tim“ – izjavio je prof.dr Vladislav Marjanović, član Gradskog veća Grada Niša.

U okviru svečanog otvaranja konferencije, nastupila je i vokalna grupa „Niške devojke“. Kada govorimo o zaključku prvog panela, to je svakako potreba da se mladim damama da više prostora za delovanje, ali ključni zaključak prvog panela je više razumevanja.

Drugi panel, koji je vezan za nasilje nad ženama je imao zaključak da se nasilje prijavljuje i da se o nasilju ne ćuti. U okviru motivacionog predavanja: „Kako postati brđanka“, predstavnice Saveza izviđača Grada Niša govorile su o životu izviđača.

Paralaleno sa održavanjem konferencije, održan je i sajam proizvoda koje proizvode mlade dame iz Niša.

Podsetimo, konferencija „Devojke koje menjaju sve(t)“ je prva konferencija ovakvog tipa u organizaciji Kancelarije za mlade i Sigurne kuće.

Kako sami organizatori ističu, tokom avgusta meseca biće još više dešavanja, posvećenih mladim ljudima.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom

COVID 19

U Srbiji potvrđeno 107 novih slučajeva zaraze koronavirusom