Nove mogućnosti za obrazovanje studenata

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić obratio se danas video porukom na studentskoj onlajn konferenciji posvećenoj dualnom obrazovanju na visokoškolskim ustanovama.

Ilustracija, foto: Piksabaj
Ilustracija, foto: Piksabaj

Ružić je ukazao na oblasti na kojima Ministarstvo radi, a koje su od interesa za studente jer se tiču novih mogućnosti za obrazovanje i novih okvira za učešće studenata ne samo u univerzitetskom životu, već i u kreiranju javnih politika.

Ministar je najavio da će prva novina biti dostupna studentima već od naredne akademske godine, a tiče se dualnih studija.

Ono što dobijete kroz ovaj model jeste spremnost da se suočite sa svim radnim obavezama na poslu, jer poznajete proces i sistem rada, način i kanale komunikacije, objasnio je on i dodao da ovaj način studiranja podrazumeva teorijsku nastavu, rad u kompaniji i mentorstvo.

Prema njegovim rečima, izrada i kreiranje studijskih programa je sada u rukama fakulteta i kompanija koje traže zajednički interes za realizaciju ovakvih studijskih programa.

Interesovanja ima i verujem da ćemo već od oktobra 2021/2022. godine imati prve studijske programe u oblasti odevnog inženjerstva i dizajna, vazduhoplovnog mašinstva i pejzažne arhitekture, rekao je ministar.

Ružić je naveo da su Srbija i njeni studenti na sigurnom putu da prvi put dobiju Zakon o studentskom organizovanju.

Ovaj zakon, kako je objasnio, donosi nove mogućnosti za studentsko organizovanje i veće mogućnosti da artikulišete svoje potrebe, usaglasite stavove i utičete i kreirate oblasti od značaja za studentsku zajednicu.

U vezi ovog zakona smatram da je najvažnije to što su na njemu radili i studenti, na čemu im čestitam. Nacrt zakona je na javnoj raspravi do 17. aprila, nakon koje će biti upućen Vladi i Skupštini na usvajanje, rekao je ministar.

On je istakao da su studenti pokazali i veliki stepen solidarnosti u vreme vanrednog stanja i posebnu zahvalnost iskazao studentima medicinskih fakulteta, koji su na razne načine volontirali u prvim redovima.

Razloga za slavlje nemamo, jer je virus još među nama i ugrožava naše živote i svakodnevnicu. Vakcinacija je rešenje, vakcina ima. Organizovani su punktovi za vakcinaciju i u studentskim domovima, klinikama i ambulantama, da bi vam bili pri ruci. Pokažite odgovornost i prema najbližima, i prema društvu u celini i vakcinišite se, apelovao je Ružić.

Ministar je poručio studentima da u Ministarstvu imaju partnera i podršku, jer i ta institucija i ceo obrazovni sisitem postoje zbog mladih generacija.

Onlajn konferenciju posvećenu dualnim studijama na visokoškolskim ustanovama oranizovala je Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) povodom Dana studenata. Na konferenciji su učestvovali studenti svih univerziteta, kao i pomoćnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji

I Nišavski...

Suzbijanje larvi komaraca u sedamnaest okruga

Super liga

Radnički Niš poražen od Napretka iz Kruševca