Нове могућности за образовање студената

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић обратио се данас видео поруком на студентској онлајн конференцији посвећеној дуалном образовању на високошколским установама.

Илустрација, фото: Пиксабај
Илустрација, фото: Пиксабај

Ружић је указао на области на којима Министарство ради, а које су од интереса за студенте јер се тичу нових могућности за образовање и нових оквира за учешће студената не само у универзитетском животу, већ и у креирању јавних политика.

Министар је најавио да ће прва новина бити доступна студентима већ од наредне академске године, а тиче се дуалних студија.

Оно што добијете кроз овај модел јесте спремност да се суочите са свим радним обавезама на послу, јер познајете процес и систем рада, начин и канале комуникације, објаснио је он и додао да овај начин студирања подразумева теоријску наставу, рад у компанији и менторство.

Према његовим речима, израда и креирање студијских програма је сада у рукама факултета и компанија које траже заједнички интерес за реализацију оваквих студијских програма.

Интересовања има и верујем да ћемо већ од октобра 2021/2022. године имати прве студијске програме у области одевног инжењерства и дизајна, ваздухопловног машинства и пејзажне архитектуре, рекао је министар.

Ружић је навео да су Србија и њени студенти на сигурном путу да први пут добију Закон о студентском организовању.

Овај закон, како је објаснио, доноси нове могућности за студентско организовање и веће могућности да артикулишете своје потребе, усагласите ставове и утичете и креирате области од значаја за студентску заједницу.

У вези овог закона сматрам да је најважније то што су на њему радили и студенти, на чему им честитам. Нацрт закона је на јавној расправи до 17. априла, након које ће бити упућен Влади и Скупштини на усвајање, рекао је министар.

Он је истакао да су студенти показали и велики степен солидарности у време ванредног стања и посебну захвалност исказао студентима медицинских факултета, који су на разне начине волонтирали у првим редовима.

Разлога за славље немамо, јер је вирус још међу нама и угрожава наше животе и свакодневницу. Вакцинација је решење, вакцина има. Организовани су пунктови за вакцинацију и у студентским домовима, клиникама и амбулантама, да би вам били при руци. Покажите одговорност и према најближима, и према друштву у целини и вакцинишите се, апеловао је Ружић.

Министар је поручио студентима да у Министарству имају партнера и подршку, јер и та институција и цео образовни сиситем постоје због младих генерација.

Онлајн конференцију посвећену дуалним студијама на високошколским установама оранизовала је Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС) поводом Дана студената. На конференцији су учествовали студенти свих универзитета, као и помоћница министра за дуално образовање Габријела Грујић.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: