Zamenik predsednika Skupštine orezao lozu u vinogradu i uputio svima slavsku čestitku

Zamenik predsednika SO Knjaževac Igor Stevanović danas je, na Svetog Trifuna, kao i svake godine poštujući tradiciju, orezao lozu u vinogradu i zalio je čokot vinom da godina bude rodna i blagorodna.

Zamenik predsednika SO Knjaževac, foto: Knjaževačke novine
Zamenik predsednika SO Knjaževac, foto: Knjaževačke novine

Ova simbolka povezuje se sa povratkom snage vinogradu kojom se probuđuju životni sokovi u biljci nakon dugog zimskog mirovanja.

Kako običaji nalažu u vinograd se odlazi pre izlaska sunca, podstavlja se bogata trpeza, pa se i slučajni prolaznici pozovu da zajedno nazdrave čašom vina za blagorodnu godinu.

Zamenik Stevanović je danas iz Ravne uputio je slavsku čestitku svima koji danas obeležavaju Svetog Trifuna.

Ilustracija vinograda, preuzeto: Piksabaj
Ilustracija vinograda, preuzeto: Piksabaj

Sveti Trifun jedan je od Hristovih velikomučenika koji postradao za hrišćansku veru. Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna obeležava 14. februara po novom, odnosno 1. februara po starom kalendaru. Proslavlja se kao „Dan ljubavi i vina”. Rođen je u selu Kampsadi u Frigiji, u vrlo siromašnoj porodici ali veoma pobožan još od malih nogu. Sveti mučenik Trifun, bio je dete blagočestivih roditelja. Kao dete vreme je provodio čuvajući guske. Crkva Darovan od Boga darom čudotvorstva i isceljenja. Za vreme svog života iscelio je mnoge bolesnike, isterivao demone iz mnogih ljudi i pomogao mnogima koji su mu se obraćali za pomoć. Za vreme vladavine cara Gordija rimskim carstvom, proslavio se izlečivši carevu kćerku Gordijanu.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobra vest!

Završeni svi radovi na gasnoj interkonekciji Srbija–Bugarska

Šta mislite o tome?

MEDIJI: Engleska – Srbija, meč visokog rizika?!

Dobra vest

Penzionerima danas isplata jednokratne pomoći od 20.000 dinara

Povećanje poreza od 0,8 do 3,4%

Usvojena odluka o prosečnim cenama nekretnina u Nišu: Promene u poreskim stopama