Заменик председника Скупштине орезао лозу у винограду и упутио свима славску честитку

Заменик председника СО Књажевац Игор Стевановић данас је, на Светог Трифуна, као и сваке године поштујући традицију, орезао лозу у винограду и залио је чокот вином да година буде родна и благородна.

Заменик председника СО Књажевац, фото: Књажевачке новине
Заменик председника СО Књажевац, фото: Књажевачке новине

Ова симболка повезује се са повратком снаге винограду којом се пробуђују животни сокови у биљци након дугог зимског мировања.

Како обичаји налажу у виноград се одлази пре изласка сунца, подставља се богата трпеза, па се и случајни пролазници позову да заједно наздраве чашом вина за благородну годину.

Заменик Стевановић је данас из Равне упутио је славску честитку свима који данас обележавају Светог Трифуна.

Илустрација винограда, преузето: Пиксабај
Илустрација винограда, преузето: Пиксабај

Свети Трифун један је од Христових великомученика који пострадао за хришћанску веру. Српска православна црква Светог Трифуна обележава 14. фебруара по новом, односно 1. фебруара по старом календару. Прославља се као „Дан љубави и вина”. Рођен је у селу Кампсади у Фригији, у врло сиромашној породици али веома побожан још од малих ногу. Свети мученик Трифун, био је дете благочестивих родитеља. Као дете време је проводио чувајући гуске. Црква Дарован од Бога даром чудотворства и исцељења. За време свог живота исцелио је многе болеснике, истеривао демоне из многих људи и помогао многима који су му се обраћали за помоћ. За време владавине цара Гордија римским царством, прославио се излечивши цареву кћерку Гордијану.

Прочитајте и ово:

Оставите коментар:

Одговори

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Из ове категорије:

Prvi privatni radio u jugoistočnoj Srbiji!

Најновије на порталу

ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ

КО СУ ПОЗНАТЕ НИШЛИЈЕ?

VAŠ PORODIČNI STOMATOLOG

Dr. Marija Jovanović

Niš, Prvomajska 50

018/513-964

063/7 397 379