Више од 10 хиљада нових места за децу у вртићима

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је данас да то министарство, у оквиру Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања, који се финансира из зајма Светске банке, ради на унапређивању система предшколског васпитања и образовања.

Деца, илустрација, фото: Русский, преузето: Пиксабај
Деца, илустрација, фото: Русский, преузето: Пиксабај

Ружић је навео да су у протекле четири године изграђени нови и проширени стари вртићи, опремљене нове просторије, набављени мини бусеви за превоз деце и родитеља из удаљених насеља, организоване обуке за запослене у предшколским установама и јединицама локалних самоуправа.

Веома је важно да свој деци обезбедимо безбрижно детињство и омогућимо квалитетне услове за развој и одрастање, истакао је први потпредседник Владе и додао да предшколско васпитање и образовање треба да буде доступно сваком детету.

Према његовим речима, постављање добрих основа васпитања и образовања, од најранијег узраста, значајно је не само за социјализацију деце, већ и за њихово даље школовање.

Он је указао на то да ће повећањем броја места у вртићима и изградњом нових објеката, кроз овај пројекат, бити омогућено да велики број деце, а посебно из социјално и економских угрожених друштвених група, учествује у систему предшколског васпитања и образовања.

Изградњом нових или адаптацијом постојећих објеката очекујемо повећање места у вртићима за више од десет хиљада, објаснио је први потпредседник Владе.

Ружић је рекао да су у Дољевцу, Житорађи и Сремској Митровици проширени капацитети у предшколским установама, најавивши да ће у предстојећем периоду бити настављена изградња вртића у Крушевцу, Лозници и Мерошини, иако је епидемијска ситуација донекле успорила реализацију радова.

Он је нагласио да ће се, према пројекту, наставити радови и у Смедереву, Лесковцу, Нишу, Крагујевцу, Пријепољу, Прокупљу, Владичином Хану, Тутину, Новом Пазару, Шиду и Лебану.

Према његовим речима, више од 1.000 деце из социјално и економских угрожених група из различитих делова Србије до сада је укључено у различите програме и облике предшколског васпитања и образовања, уз подршку пројекта и посвећеност предшколских установа и јединица локалне самоуправе.

Први потпредседник Владе је нагласио да ће приближно 4.500 малишана из угрожених породица, захваљујући овим активностима, имати прилику да по први пут крену у вртић.

Ружић је предочио да је посебна пажња посвећена и унапређивању квалитета предшколског васпитања и образовања кроз обезбеђивање стручне подршке предшколским установама у примени нове програмске концепције „Године узлета“.

У том смислу, више од 12 хиљада васпитача и стручних сарадника биће укључено у обуке, рекао је он, најавивши да ће Министарство наставити да ради на унапређивању доступности, квалитета и праведности предшколског васпитања и образовања као првог нивоа у јединственом образовном систему у Србији, у циљу добробити деце и породица.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: