НЕ СЕЦИТЕ НИШКЕ КЕДРОВЕ ЗБОГ МИШКОВИЋА

Преносимо вам у целости саопштење за јавност Двери Ниш:

Тамара Миленковић Керковић, фото: Инфо служба Двери Ниш
Тамара Миленковић Керковић, фото: Инфо служба Двери Ниш

Према званичним подацима Агенције за заштиту животне средине, грађани Ниша „дишу“најзагађенији ваздух у Србији, јер је концентрација PM2,5 и PM10 честица скоро 10 (!) пута већаод дозвољене, што представља опасност по здравље људи, а посебно наших најосетљивијихграђана-наше деце, наших трудница, хроничних болесника и наших старијих суграђана https://beta.rs/zelena-srbija/zs-srbija/136859-vazduh-u-nisu-ponovo-najzagadjeniji-u-srbiji.

Дакле, у тренутку када је пандемија ковидом-19 у пуном јеку, а сезонски грип појачаваздравствени ризик пандемије, грађани Ниша су изложени, небригом власти, поврх свега и врлоопасним суспендованим честицама РМ2,5 које продиру, према научним налазима, до најдубљихделова плућа, малих дисајних путева и алвеокапиларне мембране

Уместо да ургентно крене у решавање проблема загађења у Нишу, да се позабавидимњацима Ниша, уградњом филтера, начинима грејања јер велики број установа користи угаљ илож уље, и укупном бригом о заштити животне средине у складу са Уставом, Законом ипрописима које је сама донела-ГРАДСКА ВЛАСТ НИША ДОНОСИ ОДЛУКУ ДА ПОСЕЧЕ 13АТЛАСКИХ КЕДРОВА И 5 ПЛАТАНА СА ЈАВНЕ ПОВРШИНЕ НА БУЛЕВАРУНЕМАЊИЋА, како би се „изашло у сусрет“ приватном инвеститору Мишковићу, А НАШТЕТУ ЈАВНОГ ИНТЕРЕСА НИШЛИЈА!

Двери постављају питање СЕКРЕТАРИЈАТУ ЗА ПЛАНИРАЊЕ И ИЗГРАДЊУ-ДАЛИ ЈЕ ДОНЕТА ОДЛУКА О СЕЧЕЊУ СТАБАЛА СА ЈАВНЕ ПОВРШИНЕ ЗБОГ„ПРИСТУПНЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ“ ПРИВАТНОМ ИНВЕСТИТИОРУ МИШКОВИЋУ?

Двери Ниш су на свој Зелени телефон примили позиве забринутих грађана који суинформисани о овом питању и реаговали смо у понедељак 16.11. и уторак 17.11. када смоалармирали јавност, а Зелена акција Двери посадила у знак протеста ново дрво управо на меступланиране сече, што је и новинарска екипа РТС забележила, а лист Данас објавио значајан текст нату тему https://www.danas.rs/drustvo/protest-u-nisu-zbog-gradske-odluke-o-seci-drveca-na-ulazu-u-firmu-miroslava-miskovica/.

вери подсећају јавност, а посебно градоначелницу Сотировски којој смо у понедељак16.11. предали Зелено писмо овим поводом, уредно заведено, али и даље без одговора, да нишкикедрови и платани које намерава да посече упијају више од три тоне смога и прашине.

Двери Ниш захтевају:

1. Хитно стављење ван снаге одлуке о сечи кедрова и платана на Булевару Немањића.

2. Поштовање одлуке из Градског урбанистичког плана града Ниша по коме приватниинвеститор мора да обезбеди 10%-20% зелене површине

3. Хитно увођење инстутуиције Зеленог менаџера који би бринуо искључиво о јавноминтересу грађана Ниша, као и Катастра јавних зелених површина у редовномодржавању и међублоковском зеленилу у Граду Нишу за коју је бивши градоначелникБулатовић донео решење уз финансирање од 3,3 милиона динара! Где је катастар? Нашта сте утрошили новац? Рок је био 2017.година!

Двери подсећају и уваженог господина Мишковића-да Двери немају ништа противприватних инвестиција, нити богатих Срба, напротив.Али њихове инвестиције морају да поштујујавни интерес грађана, а српска најбоља традиција богатих људи налаже и одређене обавезе премазаједници у којој стичу профит-нпр. задужбинарство, бригу за добробит сиромашних. Ви требада садите, не да сечете.

Једина реакција Сотировски на катастрофално еколошко стање у граду је увођење 100-120(!) камера на 70 локација за надзор грађана Ниша – од чега прве на Тврђави!Сигурно јој се не свиђа транспарент „НЕ СЕЦИТЕ КЕДРОВЕ“ који је обавестио Нишлије онамерованој сечи. Јер на „њеним“ нишким медијима које сви плаћамо, о томе не може да сеговори.

Двери ће наставити са протестима без обзира на ваше камере и претњу тоталним надзором.

У Нишу, 18.11.2020. год.
Проф. Др Тамара Миленковић Керковић
Потпредседник СП Двери
Председник ГО Двери Ниш

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: