Saopštenje

NE SECITE NIŠKE KEDROVE ZBOG MIŠKOVIĆA

Tamara kod kedrova

Prenosimo vam u celosti saopštenje za javnost Dveri Niš:

Tamara Milenković Kerković, foto: Info služba Dveri Niš
Tamara Milenković Kerković, foto: Info služba Dveri Niš

Prema zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine, građani Niša „dišu“najzagađeniji vazduh u Srbiji, jer je koncentracija PM2,5 i PM10 čestica skoro 10 (!) puta većaod dozvoljene, što predstavlja opasnost po zdravlje ljudi, a posebno naših najosetljivijihgrađana-naše dece, naših trudnica, hroničnih bolesnika i naših starijih sugrađana https://beta.rs/zelena-srbija/zs-srbija/136859-vazduh-u-nisu-ponovo-najzagadjeniji-u-srbiji.

Dakle, u trenutku kada je pandemija kovidom-19 u punom jeku, a sezonski grip pojačavazdravstveni rizik pandemije, građani Niša su izloženi, nebrigom vlasti, povrh svega i vrloopasnim suspendovanim česticama RM2,5 koje prodiru, prema naučnim nalazima, do najdubljihdelova pluća, malih disajnih puteva i alveokapilarne membrane

Umesto da urgentno krene u rešavanje problema zagađenja u Nišu, da se pozabavidimnjacima Niša, ugradnjom filtera, načinima grejanja jer veliki broj ustanova koristi ugalj ilož ulje, i ukupnom brigom o zaštiti životne sredine u skladu sa Ustavom, Zakonom ipropisima koje je sama donela-GRADSKA VLAST NIŠA DONOSI ODLUKU DA POSEČE 13ATLASKIH KEDROVA I 5 PLATANA SA JAVNE POVRŠINE NA BULEVARUNEMANJIĆA, kako bi se „izašlo u susret“ privatnom investitoru Miškoviću, A NAŠTETU JAVNOG INTERESA NIŠLIJA!

Dveri postavljaju pitanje SEKRETARIJATU ZA PLANIRANJE I IZGRADNJU-DALI JE DONETA ODLUKA O SEČENJU STABALA SA JAVNE POVRŠINE ZBOG„PRISTUPNE SAOBRAĆAJNICE“ PRIVATNOM INVESTITIORU MIŠKOVIĆU?

Dveri Niš su na svoj Zeleni telefon primili pozive zabrinutih građana koji suinformisani o ovom pitanju i reagovali smo u ponedeljak 16.11. i utorak 17.11. kada smoalarmirali javnost, a Zelena akcija Dveri posadila u znak protesta novo drvo upravo na mestuplanirane seče, što je i novinarska ekipa RTS zabeležila, a list Danas objavio značajan tekst natu temu https://www.danas.rs/drustvo/protest-u-nisu-zbog-gradske-odluke-o-seci-drveca-na-ulazu-u-firmu-miroslava-miskovica/.

veri podsećaju javnost, a posebno gradonačelnicu Sotirovski kojoj smo u ponedeljak16.11. predali Zeleno pismo ovim povodom, uredno zavedeno, ali i dalje bez odgovora, da niškikedrovi i platani koje namerava da poseče upijaju više od tri tone smoga i prašine.

Dveri Niš zahtevaju:

1. Hitno stavljenje van snage odluke o seči kedrova i platana na Bulevaru Nemanjića.

2. Poštovanje odluke iz Gradskog urbanističkog plana grada Niša po kome privatniinvestitor mora da obezbedi 10%-20% zelene površine

3. Hitno uvođenje instutuicije Zelenog menadžera koji bi brinuo isključivo o javnominteresu građana Niša, kao i Katastra javnih zelenih površina u redovnomodržavanju i međublokovskom zelenilu u Gradu Nišu za koju je bivši gradonačelnikBulatović doneo rešenje uz finansiranje od 3,3 miliona dinara! Gde je katastar? Našta ste utrošili novac? Rok je bio 2017.godina!

Dveri podsećaju i uvaženog gospodina Miškovića-da Dveri nemaju ništa protivprivatnih investicija, niti bogatih Srba, naprotiv.Ali njihove investicije moraju da poštujujavni interes građana, a srpska najbolja tradicija bogatih ljudi nalaže i određene obaveze premazajednici u kojoj stiču profit-npr. zadužbinarstvo, brigu za dobrobit siromašnih. Vi trebada sadite, ne da sečete.

Jedina reakcija Sotirovski na katastrofalno ekološko stanje u gradu je uvođenje 100-120(!) kamera na 70 lokacija za nadzor građana Niša – od čega prve na Tvrđavi!Sigurno joj se ne sviđa transparent „NE SECITE KEDROVE“ koji je obavestio Nišlije onamerovanoj seči. Jer na „njenim“ niškim medijima koje svi plaćamo, o tome ne može da segovori.

Dveri će nastaviti sa protestima bez obzira na vaše kamere i pretnju totalnim nadzorom.

U Nišu, 18.11.2020. god.
Prof. Dr Tamara Milenković Kerković
Potpredsednik SP Dveri
Predsednik GO Dveri Niš

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom