Држављанима Албаније омогућен улазак у Србију са личном картом

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о центрима спољне трговине у иностранству, којом се Влади и Привредној комори Србије омогућава рад на заједничкој промоцији државе и привреде.

Преузето: pixabay.com, аутор: Ervin Gjata
Преузето: pixabay.com, аутор: Ervin Gjata

Усвајањем овог акта уређују се статус, послови и начин оснивања центара спољне трговине у иностранству.

На седници је усвојена одлука којом се омогућава држављанима Републике Албаније улазак на територију Републике Србије без путне исправе, са важећом биометријском личном картом.

Ова одлука резултат је потписаног међудржавног споразума између две земље којом ће се олакшати проток људи, робе и капитала и додатно пружити могућност за развијање добросуседских односа земаља Западног Балкана.

Применом ове одлуке стварају се додатни предуслови за даље развијање привредне, економске, научне, просветне, спортске и културне сарадње између две државе.

Због ангажовања на лечењу и спречавању ширења епидемије заразне болести COVID-19, Влада је дала сагласност да се исплати једнократна новчана помоћ од по 10.000 динара запосленима у установама социјалне заштите за смештај корисника чије се радно ангажовање у потпуности или делимично финансира из буџета Републике Србије.

Исти износ биће исплаћен професионалним припадницима Војске Србије у војноздравственим установама, као и здравственим радницима запосленим у Министарству унутрашњих послова.

Ова једнократна новчана помоћ биће исплаћена здравственим радницима у заводима за извршење кривичних санкција, као и здравственим радницима у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије.

На данашњој седници усвојен је Програм распореда и коришћења субвенција за подршку раду туристичких агенција, организатора туристичких путовања због потешкоћа у пословању проузрокованих епидемијом болести COVID-19. Влада Србије за ове намене одобрила је 150 милиона динара.

Закључком Владе Историјски музеј Србије биће пресељен у објекат Главне железничке станице у Београду, који је и сам споменик културе од великог значаја.

Историјски музеј се до сада налазио на три локације, што је отежавало његов рад и бригу о културно-историјском наслеђу, а пресељењем у нови објекат добиће могућност да своју делатност остварује на адекватан начин. Након пресељења, сви запослени у музеју, депо, библиотека, радионице, изложбени простор и галерија налазиће се на једном месту.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: