Izgradnja gasovoda

Energetskom tranzicijom do zelene energetike: Izgradnja gasovoda Niš–Dimitrovgrad

zorana mihajlović prva srpska

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će, kao što smo u transportu uspeli da postanemo tranzitni koridor, biti učinjeno sve da Srbija bude i energetski koridor i nezaobilazna ruta u prenosu energije.

Zorana Mihajlović, foto ilustracija, preuzeto sa jt kanala ,,TV Prva''
Zorana Mihajlović, foto ilustracija, preuzeto sa jt kanala ,,TV Prva“

Mihajlović je, gostujući u jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS), ukazala na to da su u ovom sektoru velike mogućnosti, a da je cilj da se obezbedi dovoljno struje, gasa i derivata toplotne energije.

Ona je navela da je reč o nekoliko važnih investicija u sektoru rudarstva i energetike.

To su, kako je podsetila, između ostalog i izgradnja tri hidroelektrane na Drini, vrednih pola milijarde evra, izgradnja gasovoda Niš–Dimitrovgrad i Transbalkanskog koridora.

Završavamo Kostolac B3, radićemo povezivanje prenosne mreže. A sve u cilju da izgradimo dovoljno kapaciteta za proizvodnju električne energije koja nije na ugalj. To se u energetici zove tranzicija, da proizvodnja električne energije bude zelena i da što manje utiče na životnu sredinu, objasnila je ministarka.

Prema njenim rečima, sve hidroelektrane koje budemo gradili predstavljaju deo zelene energije i to nisu samo mini hidroelektrane, tu su i geotermalna, solarna i energija biomase.

Namera je da pokušamo kogeneraciju u proizvodnji električne i toplotne energije, ali i da učinimo više u energetskoj efikasnosti i da više koristimo obnovljive izvore energije, istakla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je dodala i da je za ceo region neophodna energetska stabilnost i svaki proizvedeni kilovat električne energije.

Naš region mora biti zeleniji i energetski stabilniji i važno je da svi zajedno radimo više na zelenoj agendi. To je važno i za Republiku Srpsku i za Bosnu i Hercegovinu. Drina je reka na kojoj mogu da se naprave ove hidroelektrane, a izgradnja prve od tri,“Buk Bjela”, počeće 2021. godine, navela je Mihajlović.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji

I Nišavski...

Suzbijanje larvi komaraca u sedamnaest okruga

Super liga

Radnički Niš poražen od Napretka iz Kruševca