Niš

Podrška mladim talentima – ,,Neka bolja budućnost“

Narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević otvara konferenciju „Neka bolja budućnost“.

Narodna poslanica iz Niša Jelena Žarić Kovačević, otvoriće ovogodišnju konferenciju „Neka bolja budućnost“, čiji je cilj podrška mladim talentima.

Podsećamo, Žarić Kovačević je i sama kroz svoj rad dosta pomagala mladim ljudima i učenicima. Nedavno je u saradnji sa Ambasadom UAE pokrenula projekat čiji je rezultat bio renovirana OŠ „Nadežda Petrović“ u selu Ostrovica kraj Niša.

Inače, Petru Spasojević, Maria Cekića, Marjana Zdravkovića i Anu Mitić povezuje jedna stvar, a to je talenat. Ovi mladi i talentovani ljudi ovogodišnji su govornici na konferenciji „Neka bolja budućnost“, koja se održava u petak 30. oktobra u 10.30h na platformama organizacije „Nađi Raula“.

Petra Spasojević je kao prevremeno rođena beba u prvih 72 sata života izgubila vid. Usledile su brojne operacije koje su joj omogućile da ne živi u mraku, pa može da prepoznaje svetlosti tamu, ali nažalost ne može da nesmetano funkcioniše bez pomoći drugih.  Petra klavir svira tek nešto više od pet i po godina, iza sebe ima mnogo nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Petra je rodom iz Kuršumlije, ali zbog školovanja trenutno živi sa porodicom u Novom Sadu, gde pohađa Muzičku školu „Isidor Bajić“. Svoju prvu kompoziciju napisala je sa 11 godina, a danas ima preko 100 svojih kompozicija. Nedavno je bila gošća na koncertu Nemanje Radulovića.

Sa druge strane, Mario Cekić, nedavno je završio Filozofski fakultet u Nišu i to na departmanu za sociologiju. Dobitnik je Svetosavske nagrade, najprestižnijeg priznanja uoblasti nauke i obrazovanja. Mario je kao student za samo godinu dana objavio pet naučnih radova. Jedan od tih radova je prihvaćen i za izlaganje na simpozijumu Tunisko –Meditarnskih asocijacija. Dugi niz godina je aktivan u nevladinim organizacijama. Zajedno sa Petrom i Mariom na konferenciji se očekuje da govori i Iva Miletić iz Kuršumlije, devojka mnogobrojnih uspeha i neverovatne svestranosti, zbog kojih je sa nepunihsedamnaest godina član i deo mnogih organizacija, ali i osnivač jedne svoje „Exito team“, koja je u stvari volonterski tim mladih ljudi, koji za cilj ima promociju kulture i umetnosti u Kuršumliji. Zajedno sa svojim drugovima, Iva je renovirala učionicu u svojoj školi i to u okviruprojekta „Šta nam teško“. Nosilac je brojnih sertifikata, a sa ponosom ističe povelju opštine Kuršumlija, koju je dobila za iskazanu humanost i angažovanje u svim humanitarnimakcijama. Bavi se plesom. Za sedam godina bavljenja plesom dobila je šest zlatnih medalja ipehara i preko 20 diploma. Finalista je „FLEX“ programa. Među govornicima očekuje se dobro poznato lice u Nišu, a to je Marjan Zdravković. Marjan je jedan od osnivača ansambla „Mozaik“. Pravi je čuvar kulture i tradicije, a posebno se unjegovoj biografiji ističe rad u okviru grupe „Drugačiji zajedno“. Dobitnik je brojnih priznanja, uključujući i nagradu Nišavskog upravnog okruga, koju mu je uručila tadašnja načelnica, a sadašnja Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Najmlađa govornica je Ana Mitić, učenica sedmog razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu. Vlasnica je preko 70 nagrada i medalja, osvojenih na takmičenjima iz matematuke,informatuke, fizike… U školu je pošla godinu dana ranije, tako da se na svim takmičenjima takmičila sa decom koja su godinu dana starija od nje. Od drugog do šestog razreda, Ana pohađa nastavu po posebnom programu za darovitu decu IOP3. Sa samo šest godina postaječlan podmlatka Društva matematičara Srbije. Ana pohađa i peti razred niže Muzičke škole. U slobodno vreme bavi se odbojkom, izradom origami čestitki i predmeta, a u zavisnosti od inspiracije Ana i slika i piše poeziju.

Kako sami organizatori kažu, ovi mladi heroji predstaviće svoja dostignuća javnosti, ali će i ukazati na probleme sa kojima se suočavaju. Pored nabrojanih, svoje uvodno predavanje imaće i prof. dr Vera Ignjatović, Nišlijka koja već više od 40 godina živi i radi u Melburnu. Kao što smo rekli, konferenciju će otvoriti Narodna poslanica iz Niša Jelena Žarić Kovačević, a u sklopu svečanog otvaranja konferencije nastupiće i dečiji hor „Čarolija“, kojim diriguje Goga Stamenković.

Konferencija „Neka bolja budućnost“, održava se u petak, 30. oktobra 2020. godine od 10.30 h naplatformama organizacije „Nađi Raula“, konferenciji se može idrektno pristupiti klikom na link.

Za prisustvo konferenciji nije potrebna prijava, a organizatori pozivaju sve zainteresovane da dođu i podrže neku bolju budućnost Srbije.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji

I Nišavski...

Suzbijanje larvi komaraca u sedamnaest okruga

Super liga

Radnički Niš poražen od Napretka iz Kruševca