Даље улагање у инфраструктуру апсолутни приоритет Владе

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали разговарао је данас са председником Фискалног савета Павлом Петровићем о резултатима у текућој 2020. години, као и о буџету за 2021. годину, уочи наредне посете Мисије Међународног монетарног фонда, која почиње 5. октобра.

Ово је Србија, српска застава, фото: М. Миладиновић
Ово је Србија, српска застава, фото: М. Миладиновић

На састанку је истакнуто да су, према тренутно расположивим подацима, резултати у овој години бољи од планираних, па се очекује да Србија 2020. годину заврши са привредним растом који ће бити између -1 одсто и 0 одсто.

Представници Фискалног савета су нагласили да у пројекцијама раста за наредну годину треба одржати конзервативни приступ, као и да прихватају да пензије расту у складу са „швајцарском формулом“, а плате у складу са инфлацијом.

Саговорници су се сагласили да треба да постоји одређена флексибилност у буџету за наредну годину, с обзиром на неизвесности због пандемије коронавируса, као и да треба наставити са јавним инвестицијама.

Мали је истакао да је апсолутни приоритет Владе даље улагање у изградњу путне и железничке инфраструктуре, што ће додатно утицати на бржи привредни раст.

Такође, министар је указао на то да ће се и наредне године јавни дуг и дефицит држати под контролом, напоменувши да ће се поштовати календар када је у питању усвајање годишњег буџета, који би требало да буде усвојен у Народној скупштини до 1. децембра.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: