КАРАВАН ЗА КЛИМУ 3.0: МАЛИ КОРАК ЗА ЧОВЕКА, ВЕЛИКИ ЗА ПРИРОДУ – БИОДИВЕРЗИТЕТ И КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ У СРБИЈИ

Караван за климу је пројекат који је 2018. године осмислио Француски институт у Србији, а који се ове године реализује у партнерству са Центром за промоцију науке и уз подршку Делегације Европске уније у Србији и Канцеларије Програма Уједињених Нација за развој у Србији.

Повезујући борбу против климатских промена изаштиту биодиверзитета, Караван за климу 3.0 има за циљ подизање свести грађана о значају упознавања иидентификовања заштићених врста на територији Србије.

Овогодишње издање пројекта обухвата педагошку изложбу која представља јавности различите глобалне последице климатских промена (топљење поларних ледених капа, пораст температуре и ацидификацију мора, климатске екстреме попут пожара) са директним утицајем на биолошку разноврсност, али и инвазивне врсте, високопланинска станишта, влажна станишта и биодиверзитет градова, нудећи одговоре на питање како допринети очувању биодиверзитета.

Изложба је употпуњена интерактивним експонатима које је осмислиоЦентар за промоцију науке, али и Кутком за друштвене мреже који је припремила Канцеларија Програма Уједињених Нација за развој у Србији.

Публици ће такође бити доступна и селекција францускихкраткометражних филмова са истом тематиком и преводом на српски.

Званично отварање изложбе биће 29. септембра у 11:30х у Официрском дому у Нишу, у сарадњи саудружењем Зелени кључ, које ће бити задужено за приближавање пројекта најмлађима, у присуству представника Центра за промоцију науке, представника Делегације Европске Уније у Србији, Канцеларије Програма Уједињених Нација за развој у Србији, министарства Заштите животне средине Републике Србије, као и Амбасаде Француске.

Овом приликом, планирано је да се обрате:

Татјана Страхињић Николић, заменица менаџера програма УНДП-а
Тања Аднађевић, руководилац сектора програмских активности Центра за промоцију науке
Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО-а
Бертран Мије, аташе за сарадњу Амбасаде Француске
Антоан Авињон, пројектни менаџер Делегације ЕУ у Србији

Фокусиран на младе, пројекат је окренут њиховом активном укључивању у борбу за очувањебиодиверзитета, те ће у сарадњи са домаћим инфлуенсерима бити реализован и видео изазов на друштвеним мрежама.

Марија Страјнић, дизајнерка бренда ЛОВЕРС, придружила се бројним партнерима пројекта и за волонтере креирала лимитирану серију мајица Караван за климу од органског памука.

Како би се испунилесве потребне заштитне мере у складу са тренутном здравственом ситуацијом, волонтерима ће нарасполагању бити и вишекратне заштитне маске од памука.

Пројекат « Караван за климу 3.0 – Мали коракза човека, велики за природу – биодиверзитет и климатске промене у Србији » је треће издање ове изложбе којепредставља наставак пројеката «Караван за климу #2 – Трагање за обновљивим изворима енергије!» и«Караван за климу – Сви активни у борби против климатских промена!», реализованих 2018. и 2019. године.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: