Priroda

KARAVAN ZA KLIMU 3.0: MALI KORAK ZA ČOVEKA, VELIKI ZA PRIRODU – BIODIVERZITET I KLIMATSKE PROMENE U SRBIJI

Karavan za klimu je projekat koji je 2018. godine osmislio Francuski institut u Srbiji, a koji se ove godine realizuje u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji.

Povezujući borbu protiv klimatskih promena izaštitu biodiverziteta, Karavan za klimu 3.0 ima za cilj podizanje svesti građana o značaju upoznavanja iidentifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije.

Ovogodišnje izdanje projekta obuhvata pedagošku izložbu koja predstavlja javnosti različite globalne posledice klimatskih promena (topljenje polarnih ledenih kapa, porast temperature i acidifikaciju mora, klimatske ekstreme poput požara) sa direktnim uticajem na biološku raznovrsnost, ali i invazivne vrste, visokoplaninska staništa, vlažna staništa i biodiverzitet gradova, nudeći odgovore na pitanje kako doprineti očuvanju biodiverziteta.

Izložba je upotpunjena interaktivnim eksponatima koje je osmislioCentar za promociju nauke, ali i Kutkom za društvene mreže koji je pripremila Kancelarija Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji.

Publici će takođe biti dostupna i selekcija francuskihkratkometražnih filmova sa istom tematikom i prevodom na srpski.

Zvanično otvaranje izložbe biće 29. septembra u 11:30h u Oficirskom domu u Nišu, u saradnji saudruženjem Zeleni ključ, koje će biti zaduženo za približavanje projekta najmlađima, u prisustvu predstavnika Centra za promociju nauke, predstavnika Delegacije Evropske Unije u Srbiji, Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji, ministarstva Zaštite životne sredine Republike Srbije, kao i Ambasade Francuske.

Ovom prilikom, planirano je da se obrate:

Tatjana Strahinjić Nikolić, zamenica menadžera programa UNDP-a
Tanja Adnađević, rukovodilac sektora programskih aktivnosti Centra za promociju nauke
Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO-a
Bertran Mije, ataše za saradnju Ambasade Francuske
Antoan Avinjon, projektni menadžer Delegacije EU u Srbiji

Fokusiran na mlade, projekat je okrenut njihovom aktivnom uključivanju u borbu za očuvanjebiodiverziteta, te će u saradnji sa domaćim influenserima biti realizovan i video izazov na društvenim mrežama.

Marija Strajnić, dizajnerka brenda LOVERS, pridružila se brojnim partnerima projekta i za volontere kreirala limitiranu seriju majica Karavan za klimu od organskog pamuka.

Kako bi se ispunilesve potrebne zaštitne mere u skladu sa trenutnom zdravstvenom situacijom, volonterima će naraspolaganju biti i višekratne zaštitne maske od pamuka.

Projekat « Karavan za klimu 3.0 – Mali korakza čoveka, veliki za prirodu – biodiverzitet i klimatske promene u Srbiji » je treće izdanje ove izložbe kojepredstavlja nastavak projekata «Karavan za klimu #2 – Traganje za obnovljivim izvorima energije!» i«Karavan za klimu – Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena!», realizovanih 2018. i 2019. godine.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom