Пољопривредни сектор није угрожен за време пандемије

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић изјавио је данас да је наша земља, када се говори о спремности за евентуално нови талас епидемије, апсолутно сигурна у прехрамбеном смислу, али и шире.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Недимовић је у изјави за данашње издање дневног листа „Политика“ рекао да је пандемија покренула питање сопствених робних залиха, када су многе земље имале проблем са снадбевањем, али да Србија није једна од њих јер је извозила храну и у најтежим тренуцима епидемије.

Ми смо апсолутно спремни за следећи талас, поновио је он и нагласио да смо, без обзира на тренутно стање, започели системско јачање државе у делу стратешких ресурса, не само хране.

Министар је указао на то да криза изазвана пандемијом није довела до великих губитака у српској пољопривреди, наводећи да је мањих последица било међу произвођачима раног поврћа и у неким деловима сточарства, али да је држава реаговала јаким мерама.

Наиме, како је напоменуо, током ванредног стања издвојено је више од две милијарде динара које су уплаћене на рачуне српских произвођача.

Недимовић је нагласио да је веома важно то што Србија постаје све препознатљивија у свету као произвођач врхунске робе, и истовремено пренео да је веома задовољан овогодишњом жетвом – од приноса до откупних цена.

Према његовим речима, неке културе продате су по цени вишој од оне на светској берзи, као што је пшеница, док је принос сунцокрета био мањи, али му је цена била добра.

Министар је рекао да су се предикције из маја показале као тачне и да су пољопривредници добили смернице о кретању тржишта и планирању производње.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: