Kovid-19

Poljoprivredni sektor nije ugrožen za vreme pandemije

agro-industry-3244527_640

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je naša zemlja, kada se govori o spremnosti za eventualno novi talas epidemije, apsolutno sigurna u prehrambenom smislu, ali i šire.

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Nedimović je u izjavi za današnje izdanje dnevnog lista „Politika“ rekao da je pandemija pokrenula pitanje sopstvenih robnih zaliha, kada su mnoge zemlje imale problem sa snadbevanjem, ali da Srbija nije jedna od njih jer je izvozila hranu i u najtežim trenucima epidemije.

Mi smo apsolutno spremni za sledeći talas, ponovio je on i naglasio da smo, bez obzira na trenutno stanje, započeli sistemsko jačanje države u delu strateških resursa, ne samo hrane.

Ministar je ukazao na to da kriza izazvana pandemijom nije dovela do velikih gubitaka u srpskoj poljoprivredi, navodeći da je manjih posledica bilo među proizvođačima ranog povrća i u nekim delovima stočarstva, ali da je država reagovala jakim merama.

Naime, kako je napomenuo, tokom vanrednog stanja izdvojeno je više od dve milijarde dinara koje su uplaćene na račune srpskih proizvođača.

Nedimović je naglasio da je veoma važno to što Srbija postaje sve prepoznatljivija u svetu kao proizvođač vrhunske robe, i istovremeno preneo da je veoma zadovoljan ovogodišnjom žetvom – od prinosa do otkupnih cena.

Prema njegovim rečima, neke kulture prodate su po ceni višoj od one na svetskoj berzi, kao što je pšenica, dok je prinos suncokreta bio manji, ali mu je cena bila dobra.

Ministar je rekao da su se predikcije iz maja pokazale kao tačne i da su poljoprivrednici dobili smernice o kretanju tržišta i planiranju proizvodnje.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom