2020. godina

Ovu godinu proglasiti godinom solidarnosti i saradnje na globalnom nivou

vlada-srbije

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici zaključak da se Generalnoj skupštini UN uputi inicijativa da se na 75. redovnom zasedanju, koje počinje u septembru, usvoji rezolucija kojom bi se 2020. godina proglasila za godinu saradnje i solidarnosti na međunarodnom nivou.

Vlada, foto: Gugl
Vlada, foto: Gugl

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević objasnio je da je ovaj predlog resornog ministarstva upućen Vladi zbog potrebe solidarnosti i saradnje u svim segmentima društva.

On je naveo da se imala u vidu pojačana potreba za usmeravanje pažnje na osetljive kategorije društva, kao što su invalidi, socijalno ugrožena kategorija populacije, građani starije populacije, deca, a posebno u momentu epidemije COVID-19.

Prema njegovim rečima, pored međugeneracijske saradnje, koja se pokazala kao najefikasnija u borbi protiv ovog nevidnjivog neprijatelja, važna je i međusektorska saradnja i solidarnost.

Takođe, kako je dodao, izuzetno je važna i solidarnost i saradnja prema ženama i devojčicama, ne samo kada su u pitanju posledice prouzrokovane epidemijom COVID-19, već i u periodu koji sledi nakon pandemije.

Vlada će, kao i u prethodnom periodu, nastaviti da se vodi politikom koja podrazumeva stvaranje modernog društva, u kom su osnovni principi solidarnost, poštovanje različitosti i jednaka prava za sve građane, poručio je ministar.

On je naveo da je Srbija u borbi protiv koronavirusa, pokazala visok stepen humanosti i ljudskosti, što je doprinelo da iz cele situacije izađemo sa manje posledica.

Đorđević je podsetio i na visok stepen solidarnosti koju je Srbija iskazala pružajući pomoć i drugim zemljama u vreme pandemije, a posebno Italiji, kojoj je uputila donaciju u vidu neophodne medicinske opreme.

Saradnja i solidarnost su ključne kada je borba protiv ove bolesti u pitanju, ali su izuzetno bitne i za i period oporavka od svetske ekonomske krize koja nam sledi, zaključio je ministar.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Obaveštenje

Provera ispravnosti sistema za javno uzbunjivanje u gradu Nišu!

Potvrđeno

Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Nišlija

Zoran Maksimović posvetio pesme Nišu i Niškoj Banji, mestima koja su mu u srcu

Dobra vest za poljoprivrednike

Počela isplata po hektaru, produžen rok za prijavu