Kovid-19

U borbu protiv koronavirusa mora da se uključi celo društvo

vlada-srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je situacija u vezi sa širenjem koronavirusa u Srbiji izuzetno teška i kompleksna, navodeći da nije potpuno odustala od uvođenja policijskog časa, s tim što sa takvom odlukom mora da se složi ceo Krizni štab.

Vlada, foto: Gugl
Vlada, foto: Gugl

Brnabić je, gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, istakla da bi najefikasnija i najefektivnija borba bila kada bi se uvelo vanredno stanje i zabrana kretanja, ali da smo izabrali da se borimo na jedan drugačiji način.

Uvođenjem zabrane kretanja, kako je objasnila, fizički bismo onemogućili kontakte među ljudima, što nakon 14 dana daje bolju situaciju, manje zaraženih, a samim tim i manje ljudi u bolnicama.

Ona je ponovila da kao neko ko je na čelu Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 nije potpuno odustala od policijskog časa, ali da sa tom odlukom mora da se slože svi čanovi ovog tela.

Premijerka je ukazala na to da je eksplozija brojeva svuda u svetu, ne samo u Srbiji, i da niko nije očekivao da će virus toliko biti pristuan u cirkulaciji tokom letnjih meseci.

Prema njenim rečima, borba sa koronavirusom je borba celog društva, ne samo Vlade Srbije i Kriznog štaba, te da nije u redu to što se podriva poverenje u struku.

Ona je podsetila na to da od marta nijednom nije bilo situacija da su popunjeni svi respiratori, navodeći da tih medicinskih uređaja ima više od 500 u magacinima.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje da li je vreme da se obratimo za pomoć EU ili Kini ako je situacija kritična, istakla da Vlada Srbije uvek razgovara sa partnerima, da situacija jeste kritična, ali ne toliko da ne možemo da se nosimo sa njom.

Otvaraju se privremene bolnice i pacijenti se raspoređuju tamo gde ima mesta, podvukla je Brnabić i naglasila da se do juče, četiri dana zaredom, broj obolelih u Beogradu smanjivao, dok je juče zabeležena tendencija porasta, kao i Novom Sadu, Užicu i Šapcu.

Takođe, ona je konstatovala da je šest dana nakon protesta primetna tendencija porasta broja obolelih.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom

COVID 19

U Srbiji potvrđeno 107 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Kultura i umetnost

Otvorena izložba „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“ u Nišu