У борбу против коронавируса мора да се укључи цело друштво

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је ситуација у вези са ширењем коронавируса у Србији изузетно тешка и комплексна, наводећи да није потпуно одустала од увођења полицијског часа, с тим што са таквом одлуком мора да се сложи цео Кризни штаб.

Влада, фото: Гугл
Влада, фото: Гугл

Брнабић je, гостујући на Радио-телевизији Војводине, истакла да би најефикаснија и најефективнија борба била када би се увело ванредно стање и забрана кретања, али да смо изабрали да се боримо на један другачији начин.

Увођењем забране кретања, како је објаснила, физички бисмо онемогућили контакте међу људима, што након 14 дана даје бољу ситуацију, мање заражених, а самим тим и мање људи у болницама.

Она је поновила да као неко ко је на челу Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 није потпуно одустала од полицијског часа, али да са том одлуком мора да се сложе сви чанови овог тела.

Премијерка је указала на то да је експлозија бројева свуда у свету, не само у Србији, и да нико није очекивао да ће вирус толико бити пристуан у циркулацији током летњих месеци.

Према њеним речима, борба са коронавирусом је борба целог друштва, не само Владе Србије и Кризног штаба, те да није у реду то што се подрива поверење у струку.

Она је подсетила на то да од марта ниједном није било ситуација да су попуњени сви респиратори, наводећи да тих медицинских уређаја има више од 500 у магацинима.

Брнабић је, одговарајући на питање да ли је време да се обратимо за помоћ ЕУ или Кини ако је ситуација критична, истакла да Влада Србије увек разговара са партнерима, да ситуација јесте критична, али не толико да не можемо да се носимо са њом.

Отварају се привремене болнице и пацијенти се распоређују тамо где има места, подвукла је Брнабић и нагласила да се до јуче, четири дана заредом, број оболелих у Београду смањивао, док је јуче забележена тенденција пораста, као и Новом Саду, Ужицу и Шапцу.

Такође, она је констатовала да је шест дана након протеста приметна тенденција пораста броја оболелих.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: