Apel

Apel građanima da se pridržavaju svih mera prevencije i opreza

ana brnabic

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da mere opreza i prevencije ostaju na snazi, iako je ukinuta zabranja kretanja, i naglasila da je od sada u borbi protiv koronavirusa najvažnija lična odgovornost građana.

Ana Brnabić, foto: TV Pink, prtScr
Ana Brnabić, foto: TV Pink, prtScr

Brnabić je u izjavi za Televiziju Prva istakla da Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 nastavlja da radi i da će se mere menjati iz nedelje u nedelju, u skladu sa brojem novozaraženih.

Ona je apelovala na građane da i dalje poštuju mere fizičke distance, koriste zaštitne maske i druga sredstva, kao i da kontakte svedu na minimum.

Zabrana okupljanja i dalje će biti na snazi, a u slučaju kršenja te mere, kao i do sada, reagovaće pripadnici MUP-a, podvukla je premijerka, uz napomenu da će u slučaju kršenja mera koje donose lokalne samouprave reagovati komunalna policija.

Prema njenim rečima, ne postoji namera da se ljudi kažnjavaju i protiv njih podnose krivične prijave, već je važno da svi imamo ličnu svest i odgovornost da čuvamo svoje i zdravlje nacije, kada nema restriktivnih mera.

Vlada Srbije će se, kako je poručila, truditi da poboljša komnikaciju sa javnošću preko medija, veb sajta Vlade Srbije i covid19.rs kako bi bili na usluzi građanima.

Brnabić je dodala da su predsednik Republike Aleksandar Vučić i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković apelovali da Krizni štab dozvoli korišćenje gradskog prevoza svim građanima, a ne samo zaposlenima.

Naime, kako je precizirala, predsednik je uputio molbu da se razmotri uvođenje gradskog prevoza po fazama, kako bi se izbegle gužve na šalterima za dobijanje propusnica za zaposlene, dok je poverenica dobila žalbe od građana, pre svega nezaposlenih, kojima je važno da koriste prevoz zbog odlaska na razgovor za posao, kao i onih koji pružaju tuđu negu i pomoć.

Mi ćemo to preinačiti u preporuku i prepustiti građanima na ličnu odgovornost da oni koji ne moraju još ne koriste prevoz. Videćemo od sutra kako će to funkcionisati, biće nam potrebna kontinuirana podrška građana, navela je ona.

Premijerka je podvukla da oba krizna štaba nastavljaju sa radom, ali da će se medicinski, na čijem je ona čelu, ređe sastajati. Ovaj štab će nastaviti da radi i preko leta kako bismo bili spremni za drugi talas na jesen, ako ga bude bilo, istakla je premijerka.

Zdravlje nacije je u najvećoj meri sačuvano, naglasila je Brnabić i napomenula da se nastavlja sa proširenim testiranjem i praćenjem situacije na terenu, na osnovu čega će se prilagođavati mere prevencije.

Uz nadu da će mere relaksacije biti sve veće, pokrenuli smo epidemiološku studiju i očekujemo da krajem ovog ili početkom sledećeg meseca imamo naše prve testove na antitela, koje će proizvoditi Institut za primenu nuklearne energije, najavila je ona i podsetila na to da se sa Institutom za molekularnu genetiku radi na formiranju genetičke biobanke.

Premijerka je prenela da Krizni štab za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti  COVID-19 po privredu, na čijem je čelu Aleksandar Vučić, nastavlja da radi kako bi pratio primenu privrednih mera i doneo odluku o eventualnoj dodatnoj sektorskoj podršci.

Vlada se polako vraća redovnim aktivnostima, tako da će već 11. maja biti održana sednica saveta za BDP, zaključila je Brnabić.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom