Овај лек не гарантује излечење од COVID-19

Хидроксихлорокин, лек који се дуже од деценије користи за лечење маларије и који је и сам амерички председник Доналд Трамп у неколико ситуација промовисао као потенцијални третман у лечењу симптома ковид-19, за кратко време је и постао стандардан препарат за лечење оболелих од коронавируса иако лекари још нису сасвим сигурни да ли је тај препарат заиста ефикасан, извештава Ројтерс.

Доктор, илустрација, фото: Јерсон Ретамал, преузето са: pixabay.com
Доктор, илустрација, фото: Јерсон Ретамал, преузето са: pixabay.com

Амерички лекари рутински користе хидроксихлорокин у лечењу оболелих од ковида-19, али многи од њих су изјавили за Ројтерс да немају доказе да је овај лек, који се годинама користио за лечење маларије и аутоимуних обољења, ефикасан препарат за борбу против новог вируса.

Лекари у САД кажу да су изложени притиску пацијената да примене терапију хирдоксихлорокином, а председник Трамп га је и лично промовисао у више прилика.

„Ја бих могао да узмем тај лек јер прикупљајући нове информације чујемо позитивне приче о њему“, рекао је Трамп у суботу.

Могуће контраиндикације у примени овог лека су губитак вида или срчане сметње, али лекари сматрају да краткотрајна примена на пацијентима оболелим од ковида-19 није контраиндикована и да су ризици по пацијенте мали.

Протоколи за коришћење овог лека варирају од болнице до болнице, али студије ипак показују да је лек ефикасан за лечење лакших и умерених симтома обољења од корона вируса, као и да се већина болесника третираних хирдоксихлорокином опоравила.

Извор: Танјуг, Б92

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: