Шетња у Норвешкој је пожељна и у време коронавируса

У Норвешкој је први случај коронавируса забележен 26. фебруара. Сада имају готово 6.000 заражених, а умрле су 73 особе. Норвешка је прва европска земља која је са пет милиона евра помогла Србији у борби против епидемије. Ана Пузић из Осла каже да се живот тамо одвија нормално и да нема ограничења кретања.

Застава Норвешке, фото: Pixabay.com
Застава Норвешке, фото: Pixabay.com

Ана Пузић, која се јавља из Осла, каже за РТС да су Норвежани веома дисциплинован народ и да се придржавају свих мера које је влада прописала.

Ана Пузић из Осла за РТС

„Они су људи који иду у шетње, иду на тренинге, возе бицикле… Њихова окупљања су у оквиру породице. Нема мешања. Само пет особа може бити на истом простору“, објашњава Пузићева.

Од пре неки дан, грађани Норвешке се насумично тестирају.

Од 12. марта су на снази рестриктивне мере – затворени су музеји, кафићи, школе и факултети.

Ана Пузић каже да обданишта још раде.

„Морају радити за људе који раде у здравству. Здравство, полиција и ватрогасци – сви људи који су у јавном сектору и на улицама, њихова деца су у вртићима. Кажу да су деца највећи преносиоци вируса, али не дозвољавају мешање са другом децом“, истиче Пузићева.

Наводи да грађани на улицама не носе маске и рукавице.

„Заштитну опрему морају да носе само људи који раде у здравству. Препорука је да маске носе само људи који осећају симптоме. Овде је живот апсолутно нормалан, одвија се нормално. Људи немају ограничења кретања. Сви проводе време на улици, чак је и препорука да се што више шета“, објашњава Ана Пузић.

Извор: РТС

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: