Hidroksihlorokin

Ovaj lek ne garantuje izlečenje od COVID-19

Hidroksihlorokin, lek koji se duže od decenije koristi za lečenje malarije i koji je i sam američki predsednik Donald Tramp u nekoliko situacija promovisao kao potencijalni tretman u lečenju simptoma kovid-19, za kratko vreme je i postao standardan preparat za lečenje obolelih od koronavirusa iako lekari još nisu sasvim sigurni da li je taj preparat zaista efikasan, izveštava Rojters.

Doktor, ilustracija, foto: Jerson Retamal, preuzeto sa: pixabay.com
Doktor, ilustracija, foto: Jerson Retamal, preuzeto sa: pixabay.com

Američki lekari rutinski koriste hidroksihlorokin u lečenju obolelih od kovida-19, ali mnogi od njih su izjavili za Rojters da nemaju dokaze da je ovaj lek, koji se godinama koristio za lečenje malarije i autoimunih oboljenja, efikasan preparat za borbu protiv novog virusa.

Lekari u SAD kažu da su izloženi pritisku pacijenata da primene terapiju hirdoksihlorokinom, a predsednik Tramp ga je i lično promovisao u više prilika.

„Ja bih mogao da uzmem taj lek jer prikupljajući nove informacije čujemo pozitivne priče o njemu“, rekao je Tramp u subotu.

Moguće kontraindikacije u primeni ovog leka su gubitak vida ili srčane smetnje, ali lekari smatraju da kratkotrajna primena na pacijentima obolelim od kovida-19 nije kontraindikovana i da su rizici po pacijente mali.

Protokoli za korišćenje ovog leka variraju od bolnice do bolnice, ali studije ipak pokazuju da je lek efikasan za lečenje lakših i umerenih simtoma oboljenja od korona virusa, kao i da se većina bolesnika tretiranih hirdoksihlorokinom oporavila.

Izvor: Tanjug, B92

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobra vest

Penzionerima danas isplata jednokratne pomoći od 20.000 dinara

Povećanje poreza od 0,8 do 3,4%

Usvojena odluka o prosečnim cenama nekretnina u Nišu: Promene u poreskim stopama

Nova godina

Spektakularni novogodišnji doček u Nišu: Viki i Boban Zdravković

Dobra vest

Potpisan sporazum o finansiranju radova za završetak crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu