Na teritoriji cele zemlje

Predsednik Vučić proglasio je vanredno stanje na teritoriji cele Republike Srbije

Predsednik Vučić, foto: M.Miladinović

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je večeras sastankom Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID–19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu.

Predsednik Vučić, foto: M.Miladinović
Predsednik Vučić, foto: M.Miladinović

Predsednik Vučić proglasio je večeras, nakon sastanka u Palati Srbija , vanredno stanje na teritoriji cele Srbije.

„Posle iskustava, ali i svega što smo zajedno prošli, nedovoljno discipline u razumenju poruka koje smo slali, a na osnovu pisma koje je meni i Vladi poslao ministar odbrane, na osnovu Ustava, predsednica Skupštine, predsednica Vlade i ja doneli smo odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Srbije i ona stupa na snagu u ovom trenutku“, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je naveo da Srbiji još nema nijednog smrtnog slučaja od korona virusa i dodao da trenutno ukupno imamo 48 zaraženih. On je zahvalio lekarima i medicinskim sestrama koji su se stavili državi na raspolaganje.

„Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika, opasnog, opakog, koji naša zemlja mora da pobedi“, poručio je predsednik Vučić u obraćanju i istakao da je danas najgori dan za Evropu, verovatno od Drugog svetskog rata, i da je u Italiji umrlo 368 ljudi, u Španiji gotovo 200, dok se u drugim zemljama dramatično povećava broj umrlih.

Predsednik Vučić je podsetio da je Srbija prošla kroz teške krize, kroz užasnu ekonomsku krizu jer smo bili na korak do bankrotstva, a da smo sada bili jedna od dve zemlje u Evropi sa najvećim rastom.

„Borba koja je pred nama je borba za one koji su stvarali i gradili ovu zemlju. To je borba, pre svega za naše roditelje, za naše starije, ali i za budućnost naše Srbije. Moraćemo da se borimo disciplinom i merama. Zatvara se život da bismo sačuvali život“, poručio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je u ime Republike Srbije izjavio saučešće svim našim evropskim prijateljima, junačkom narodu Italije, kao i bratskoj Španiji. On je dodao i da će Srbija pomoći Republici Srpskoj, iako to za nas nije lako, ali da ne smemo prema svom narodu da se ponašamo onako kako se drugi ponašaju prema nama.

Predsednik Vučić je naveo da velika međunarodna solidarnost ne postoji, kao ni evropska solidarnost, i ukazao je na odluku Evropske komisije o zabrani izvoza medicinskog materijala. On je rekao da je zamolio predsednika NR Kine Si Đinpinga za pomoć.

Predsednik Vučić je istakao da je kupljeno pet miliona maski iz Kine i da je u toku postupak nabavke novih respiratora. On je dodao da je Srbija od Kine tražila čak i lekare.

„Predaja nije opcija, predaja nikada nije bila opcija, i neće biti opcija za Srbiju. Borićemo se i pobedićemo“, zaključio je predsednik Vučić.

Beograd,

15. mart 2020. godine, izvor ,,Zvanični sajt predsednika Republike Srbije“.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Sport i muzika

Negujmo i Boban Rajović objavili novu pesmu „Ložimo se, ložimo“ posvećenu našim igračima na Euro 2024

HRONIKA

Uhapšen zbog ubijanja i zlostavljanja životinja

Web

Istraživanje RNIDS-a: 75,6% firmi u Srbiji ima veb-sajt

Ekonomija

Poskupljuje kafa od 1. jula?!