Ana Brnabić

Građani da poštuju vanredne mere države

Ana Brnabić, foto: M.M.
Ana Brnabić, foto: M.M.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić apelovala je danas na građane da slušaju preporuke države i stručnjaka za smanjenje širenja koronavirusa jer će u suprotnom biti uvedene drastičnije mere, među kojima su i potpuna zabrana slobode kretanja i policijski čas.

Brnabić je u izjavi za Televiziju Prva istakla da je danas u glavnom gradu videla velike gužve u saobraćaju i na ulicama, ocenivši da građani nisu dovoljno ozbiljno shvatili i slušali preporuke predsednika države, premijera i stručnjaka.

Ona je navela da će, ako se takva situacija nastavi, u naredna dva dana morati da budu preduzete drastičnije mere, a to je i dodatno angažovanje pripadnika MUP-a i Vojske Srbije.

Premijerka je uputila molbu građanima da budu samodisciplinovani, a posebno stariji sugrađani, naglasivši da moramo da se trudimo da kontrolišemo situaciju kako bi broj zaraženih bio sveden na minimum, odnosno na onaj broj koji naš zdravstveni sistem može da primi i obradi.

Brnabić je poručila da bez solidarnosti epidemija ne može da bude pobeđena.

Prema njenim rečima, do sada je u Srbiji registrovano 55 slučajeva novog koronavirusa, od kojih je 28 osoba na kućnom lečenju i njihovo stanje je stabilno.

Od pacijenata koji se leče u medicinskim ustanovama, dve osobe su na respiratorima i u teškom su stanju, objasnila je ona.

Trenutno imamo situaciju pod kontrolom, što ne znači da će tako ostati, ukazala je premijerka, navodeći da je uobičajeno da oko 15 dana od pojave virusa drastično počinje da raste broj i tek se očekuje najjači udarac na zdravstveni sistem.

Brnabić je napomenula da su od sinoć, od 22 časa, u potpunosti zatvorene granice Srbije, i ponovila da u zemlju ne mogu da uđu stranci, sem diplomata i njihovih porodica, kao i oni sa boravišnim dozvolama.

Prema njenim rečima, nema izuzetaka sem ako je reč o medicinskom osoblju ili ako smo ih mi pozvali, poput zdravstvenih radnika iz Kine koji dolaze da nam pomognu.

Granice će, kako je objasnila, ostati otvorene za građane Srbije koji dolaze iz inostranstva, s tim što će morati u karantin i samoizolaciju, ukoliko dolaze iz zemalja gde je žarište epidemije, poput Italije i Španije.

Ona je najavila da će danas razgovarati sa potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem o punoj primeni karantina i samoizolacije.

Takođe, kako je dodala, o primeni samoizolacije razgovarala je i sa gradonačelnicima Beograda, Novog Sada i Niša.

Premijerka je ukazala na to da će epidemija imati ogroman uticaj na privredu, navodeći da su već sada neki sektori u velikoj krizi, poput turizma i hotelijerstva, ali da će Vlada nastojati da otkloni posledice.

Istovremeno, ona je najavila da će nastava na javnom servisu početi u utorak i da su svi materijali i predavanja snimljeni, a izvodiće se na kanalima RTS 3, RTS planeti i uz pomoć digitalnih udžbenika.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa timom ljudi, obaveštavaće danas građane i decu o svim aspektima nastave, predočila je Brnabić i dodala da se trenutno razmatra kako da se uvedu testiranja.

Ono što je važno, kako je navela, jeste da upis dece u vrtiće, osnovne i srednje škole i na fakultete neće trpeti jer je od ove godine uveden elektronski upis.

Izvor: Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobro došli

TOP 5 Lokacija koje treba obići u Nišu

Vremenska

NARANDŽASTI METEO ALARM: Veoma toplo – biće još toplije

22 km

Početak izgradnje železničke obilaznice oko Niša

Hronika

Uhapšeno osam osoba zbog trgovine uticajem i zloupotrebe službenog položaja