Познате Нишлије: Шабан Бајрамовић

Шабан Бајрамовић, рођен је у Нишу 16. априла 1936. године и живео до 8. јуна 2008. године.

Био је певач српске и ромске музике, односно певач џез музике. Био је познат као „Краљ ромске музике“.

фото: Скриншот, Јутјуб канал Јужни ветар, преузето са Јутјуба

Шабан је по народности био Ром пореклом из Ниша. Иако назив Циганин понекад носи пејоративан смисао, Бајрамовић је о себи радо говорио као о Циганину. „Какав Ром, ја сам Србин, српски Циганин“, рекао је једном приликом за своју народност.

Шабан је, у деветнаестој години, због љубави побегао из војске, па је као дезертер осуђен на три године затвора на Голом отоку.

Био је ожењен Милицом, са којом је живео у Нишу и имао четири ћерке. Иако, у јавности прихваћен као добар човек, неки оцењују да је био бољи друг него отац и супруг.

Снимио је 20 албума и око 50 синглова, написао и компоновао више од 700 песама. О квалитету његових песама говори чињеница да је његово извођење песме „Ђелем, ђелем“ изабрано за химну свих Рома света.

Певањем је почео да се бави за време издржавања затворске казне, када је у затвору основао џез оркестар. По повратку у Ниш певао је у културно-уметничком друштву које је носило име по једином ромском народном хероју.

Преминуо је у 73. години живота у нишком Клиничком центру од последица инфаркта. Сахрањен је на Нишком новом гробљу. Сахрани су поред многобројних Нишлија присуствовали Борис Тадић тадашњи Председник Републике Србије, Расим Љајић министар рада и социјалне политике Републике Србије, Зоран Живковић бивши премијер Републике Србије, Горан Паскаљевић филмски режисер и певач Жељко Самарџић.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: