Шта је заправо Корона вирус и шта напада

Илустрација, Корона, фото: Pixabay.com
Илустрација, Корона, фото: Pixabay.com

Корона вирус припада групи вируса који узрокују болест у распону од благе прехладе (које су најчешће) до тешког акутног респираторног синдрома (САРС). Први пут су изоловани 1962. године и од тада до данас су доказани као проузроковачи обољења  код сисара и птица. Постоје корона вируси који узрокују обољење само код животиња. Инфекције корона вирусима су честе у људској популацији. Процењује се да вируси из ове групе проузрокују око половине свих респираторних инфекција код човека.

Нови корона вирус (nCoV) припада истој подгрупи вируса као и већ познати корона вируси (MERS-CoV, SARS-CoV). Према доступним информацијама потврђен је интерхумани пренос вируса.

Нови вирус изазива слабе до умерене тегобе у горњим дисајним путевима, тако да личи на обичну прехладу. Међутим, код особа са слабијим имунитетом, код старијих људи и мале деце постоји могућност да овај вирус захвати ниже дисајне органе, па се може развити упала плућа или бронхитис. У појединим случајевима доводи до отказивања рада плућа или бубрега, па чак је могућ и смртни исход.

Последњег дана 2019. године здравствене власти НР Кине су известиле Светску здравствену организацију (СЗО) о појави више случајева респираторних инфекција код особа у граду Вухан. Као узрочник обољења идентификован је нови корона вирус (2019-nCoV) 7. јануара 2020. године. Први случајеви се повезују са рибљом пијацом, где се иначе продају животиње и живина.

На дан 31.1.2020. године у Кини је регистровано више од 9700 оболелих и 213 умрлих лица.

Остатак текста на сајту Градског завода за јавно здравље Београд.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: