Познате Нишлије: Константин Велики – римски цар

Константин Велики (лат. Constantinus Magnus) рођен је у Нишу 27. фебруара 272. године и живео до 22. маја 337. Сахрањен је у Никомедији.

Фото илустрација, преузето са канала CloudBiography
Фото илустрација, преузето са канала CloudBiography

Био је римски цар (324—337) познат по томе што је донео две судбоносне одлуке које су промениле ток европске историје.

С једне стране, стао на крај прогону хришћана, па чак и прешао на њихову веру, обезбедивши хришћанству завидан положај водеће монотеистичке религије (који има и данас); с друге стране основао је град раван Риму — Константинопољ, осигуравши тако опстанак Царства на Истоку дуго после пада Рима и западних провинција у 5. веку.

Његов живот је предмет великог интересовања не само школованих историчара, теолога, археолога, историчара уметности, него и разних аматера. За то постоји више разлога. У првом реду, као и у свакој доброј причи и у Константиновој има нешто што импонује свима: борба за власт, војни подухвати на пространој географској позорници, успешно преброђивање свих тешкоћа на путу ка вечној слави, скандали, убиства, верски спорови и културни контекст. За историчаре ништа мање важна јесте и чињеница да извори задају муке пружајући довољно за подстицање апетита за истраживање ове личности и његовог времена, али не и толико да би се на основу њих могло одговорити на сва питања.

Извор: Википедија

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: