SRBIJA UVELA DOŽIVOTNU ROBIJU ZA NAJTEŽA KRIVIČNA DELA!

skupstina srbije google maps

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Krivičnog zakonika sa 159 glasova „za“. Doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je u skladu s predlogom Fondacije „Tijana Jurić“.

Skupština Republike Srbije, fotografija Printskrin - Gugl maps
Skupština Republike Srbije, fotografija Printskrin – Gugl maps

Usvajanju izmena Krivičnog zakonika, koji predviđa doživotnu robiju za silovatelje i ubice dece, prisustvovali su Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, čiju je inicijativu potpisima podržalo gotovo 159.000 građana, i Ivan Jovanović, novinar Blica, javlja skupštinski izveštač RTS-a.

Osim vladajuće većine, izmene Krivičnog zakonika su glasovima podržali i radikali, poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine i još dva poslanika opozicije – Miladin Ševarlić i Đorđe Vukadinović.

Glasanju nisu prisustvovali poslanici koji bojkotuju rad parlamenta, iako su, prema njihovim rečima, potpisima podržali građansku inicijativu.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o krivičnom postupku.

Predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora.

U skladu sa inicijativom Fondacije „Tijana Jurić“ predviđeno je, međutim, da sud ne može otpustiti osuđenog za krivična dela određena tom inicijativom – za one koji su osuđeni zbog ubistva dece, trudnica i nemoćnih lica.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o sprečavanju korupcije kojim se proširuju nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije i njena nezavisnost i finansijska samostalnost.

Nova zakonska rešenja daju prava Agenciji da u svakom trenutku može da ima uvid u račune funkcionera, koji, stupajući na dužnost, moraju da prijave svoje prihode i imovinu, kao i imovinu svojih supružnika, dece, roditelja, braća i sestara.

Agencija ima pravo na uvid u bankarske račune funkcionera, a za ostala lica i povezana lica, ako postoji sumnja, potrebna je njihova saglasnost.

Usvojene su izmene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, Zakona o izvršenju krivičnih sankcija i Zakona o krivičnom postupku.

Skupština Srbije usvojila je više finansijskih ugovora, među kojima je i o zajmu za kredit za izgradnju dela auto-puta na deonici Preljina–Požega. Reč je o 445 miliona dolara zajma od kineske Eksport-import banke.

Potvrđen je i ugovor o zajmu za kredit za projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad – Subotica.

Izvor: RTS

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Odlična vest

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od EU 430 miliona evra na poklon

Zanimljivost dana

NEOBIČNA POJAVA: FENOSKANDIJSKE GUSKE PRELETELE SRBIJU I NIŠ

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji