Добра вест: НЛБ Банка одобрила први субвенционисани кредит за пољопривреднике

НЛБ Банка, прошлогодишњи лидер у одобравању кредита уз субвенцију Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, започела је са одобравањем кредита из овогодишњег програма субвенција за пољопривреднике.

Сајт НЛБ Банка, фото: ПртСцр
Сајт НЛБ Банка, фото: ПртСцр

Првим кредитом који је НЛБ Банка одобрила у оквиру програма субвенција за 2019. годину финансира се куповина механизације, одобрен је на рок од 36 месеци, са номиналном каматном стопом од 1% (ЕКС 1,55%).

Кредити из програма субвенција одобравају се у динарима, без валутне клаузуле, са роком отплате до 36 месеци за кредите намењене проширењу производње, куповини репроматеријала, хране за животиње, увећање сточног фонда и набавци, опреме и механизације, док је код финансирања куповине машина и трактора рок отплате и до 60 месеци.

Каматна стопа коју плаћа корисник кредита износи 3 одсто на годишњемнивоу, односно 1 одсто када су у питању млади пољопривредници, жене власнице пољопривредних газдинставаи пољопривредници из подручја са отежаним условима рада у пољопривреди.

Физичким лицима и предузетницима који су носиоци пољопривредног газдинства на располагању су кредити у износу до 6 милиона динара, док правна лица и земљорадничке задруга имају могућност да аплицирају за средства у износу до 18 милиона динара.

Поводом почетка имплементације овогодишњег програма субвенционицаних кредита за пољопривреднике, Властимир Вуковић, члан Извршног одбора НЛБ Банке, рекао је:

“НЛБ Банка се годинама укључује у све програме субвенција Министарства пољопривреде, а прошле године смо били најактивнија банка на тржишту кредита из овог програма. И у 2019. години настављамо са подршком пољопривреднцима у свим сегментима, укључујући и приступ повољним изворима финансирања у оквиру програма субвенција Министарства пољопривреде, са жељом да задржимо лидерску позицију и на тај начин још једном потврдимо посвећеност агро бизнису. Свесни смо да без инвестиција у производњу газдинства не могу да расту и развијају се и зато желимо да им помогнемо да обезбеде неопходна средства за даља улагања. Уз флескибилност када су у питању средства обезбеђења кредита из овог програма и моделе отплате кредита у складу са потребама пољопривредника (у месечним, тромесечним, шестомесечним ануитетима), пољопривредницима је на располагању и стручна помоћ наших агро саветника као и увек до сада – на пољу.С обзиром на све присутнију дигитализацију у пољопривреди, обезбедили смо додатне погодности за пољопривреднике – на интернет презентацији НЛБ Банке, имају могућност не само да се пријаве за кредит, већ и да оставе своје податке како би их у најкраћем року контактирао неко од колега ко може да им да све информације о кредитима из програма Владе Републике Србије”

Извор: Домаћинска кућа, пише: С.К.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: