Погледајте како изгледа део моштију Светих врача Козме и Дамјана

Јуче је у храму Светог Николе у Нишу служењу Акатиста присуствовао велики број верника који су дошли да целивају део моштију Светих врача Козме и Дамјана, као и део моштију и одеће Свете Петке.

Црква Светог Николе у Нишу, фотографија: Марко Миладиновић, портал ,,Нишке новине''
Црква Светог Николе у Нишу, фотографија: Марко Миладиновић, портал ,,Нишке новине“

Мошти Светих врача Козме и Дамјана стигле су у храм Св. Николе 2. фебруара, а свакодневно многобројни верници окупљају се и целивају иконе, крст и мошти које се налазе у централном делу цркве.

Део моштију Светих врачева Козме и Дамјана, фотографија: Марко Миладиновић, портал ,,Нишке новине''
Део моштију Светих врачева Козме и Дамјана, фотографија: Марко Миладиновић, портал ,,Нишке новине“

КОЗМА И ДАМЈАН

Свети Козма и Дамјан су били врачеви (лекари), бесребреници и чудотворци.

Браћа родом негде из Азије, од оца незнабожца и мајке хришћанке.

Отац је умро још док су били деца, те их је мајка узгојила у хришћанском духу.

Од Господа су добили дар за исцељење разних болести, како су то добили бесплатно, бесплатно су и лечили именом Господа Исуса Христа, те су им људи дали име још бесребреници што значи бесплатни лекари. Бог им је дао заповест која гласи: „Забадава сте добили, забадава и дајте”.

Толико су били опрезни у бесплатном лечењу људи , да се Козма једном истински наљутио на Дамјана што је узео три јајета од жене коју су излечили, по имену Паладија. Толико се Козма наљутио да је наредио да га после смрти не сахране крај брата Дамјана. Али Дамјан је узео та три јајета не као награду, него због тога што га је Паладија заклела Светом Тројицом. Ипак по смрти њиховој у месту Фереману били су заједно сахрањени. И после смрти су исцеливали, када је једном човеку док је спавао ушла му је змија кроз уста, човек се патио све док пред сам крај живота непозове Свете Врачеве да га исцеле, те га и исцелише.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: