MIRIS SVRLJIŠKE JAGNJETINE I BOGAT KULTURNO-UMETNIČKI PROGRAM! Za vikend osma „Janijada“(FOTO)

janija-lukovo

U Svrljigu, tačnije u selu Lukovo, u nedelju, 21. avgusta, biće održana osma „Janijada“.

Janijada je dobila naziv po tradicionalnom jelu spravljenom od mesa svrljiškog jagnjeta.

Stari svrljiški specijalitet, bogat kulturno-umetnički program i koncert Mikija Gajića privući će i ove godine brojne goste.

Janijada se održava na prostoru kod objekta mesne zajednice, na ulazu u selo Lukovo.

Otkrivamo vam recept kako da napravite ovo tradicionalno jelo:

  • Dve kašike masti i kilogram ovčetine,
  • Tri struka praziluka i tri čena belog luka,
  • Tri suve paprike i tri lovorova lista,
  • Kašika tucane paprike,
  • Dva decilitra vode,
  • Začin, so i biber po ukusu.

PRIPREMA: Korak po korak

U otopljenu mast dodate osrednje kockice ovčetine i malo popržiti. Dodajte iseckani praziluk i dinstati petnaestak minuta. Potom, sipajte vodu i dodajte isecknane suve paprike, lovorov list i to sve kuvajte dva sata na tihoj vatri. Na 10 minuta pre kraja krčkanja dodajte kašiku tucane paprike, beli luk, so, biber i ostale začine po želji.

 

 

 

 

IZVOR: Niške novine/Svrljiške novine

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hronika

U kontroli tokom vikenda, iz saobraćaja isključeno 45 vozača

Bravo Srbijo!

Srpska lepinja 29. na svetskoj listi najboljih hlebova

Za pohvalu

Svrljig ove godine ponovo domaćin manifestacije ‚‚Zeleni oktobar“

Kraj bogat vodom

Izvor „vode za stomak“ u Popšici – prirodni lek i čudo koje ne presušuje