Ekonomija

Poskupljuje kafa od 1. jula?!

Kafa, ilustracija, foto: Pixabay.com

Cena kafe će od 1. jula poskupeti, prema nezvaničnim informacijama. Očekuje se značajan rast cena, a neki trgovci najavljuju povećanje čak i do 50 odsto. Trenutno, cene kafe u Srbiji, odnosno u Beogradu, variraju za pakovanje od 100 grama i kreću se od 150 do 210 dinara, u zavisnosti od proizvođača.

Gde se proizvodi kafa?

Kafa se proizvodi u specijalizovanim prerađivačkim postrojenjima koja se bave pečenjem, mlevenjem i pakovanjem zrna. Glavni centri za preradu kafe nalaze se u zemljama gde se kafa ne uzgaja, ali gde postoji visok nivo potrošnje, poput Sjedinjenih Američkih Država, Italije i Nemačke. Ovi centri su opremljeni najnovijom tehnologijom kako bi se obezbedio kvalitetan proizvod.

Gde raste kafa?

Kafa raste u tzv. „pojasa kafe“ koji se nalazi između Tropika Raka i Tropika Jarca. Najveći proizvođači kafe su Brazil, Vijetnam, Kolumbija, Etiopija i Honduras. Ove zemlje imaju idealne klimatske uslove za uzgoj kafe, uključujući visoke nadmorske visine, obilne padavine i stabilne temperature.

Gde se uzgaja kafa?

Kafa se uzgaja na plantažama koje se često nalaze na visokim nadmorskim visinama, jer takvi uslovi doprinose boljem kvalitetu zrna. Brazilske plantaže, na primer, proizvode najveće količine kafe na svetu, dok Etiopija, kao domovina kafe, uzgaja sorte koje se odlikuju specifičnim i bogatim ukusom. Plantaže kafe zahtevaju pažljivu negu i radnu snagu koja se brine o svakom koraku proizvodnje, od sadnje do berbe.

Promena cena kafe će svakako uticati na potrošače u Srbiji, te se preporučuje da prate tržište i prilagode svoje kupovne navike u skladu sa novonastalom situacijom.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

COVID19

Batut: Poslednjih sedmica povećan broj zaraženih koronavirusom

Auto-moto

U Srbiji se proizvodi Fiat Grande Panda

COVID se vratio?!

U GRČKOJ VELIKI BROJ ZARAŽENIH KORONOM

Prelepo mesto

SRPSKI AMAZON NA 20 KM OD NIŠA – OVAKO IZGLEDA KUPANJE U PRAVOM RAJU! (FOTO)