Obaveštenje

Nove obaveze za vozače električnih trotineta: MUP objavio detalje

Električni trotinet, foto: pixabay.com

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) objavilo je na svom Instagram profilu nove obaveze za vozače električnih trotineta, u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Vozači električnih trotineta moći će da učestvuju u saobraćaju samo ako poseduju odgovarajuću nalepnicu koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja. Da bi dobili nalepnicu, vozači treba da podnesu zahtev, a troškovi iznose 1.560 dinara za samu nalepnicu i dodatnih 500 dinara za obrazac.

MUP podseća da se električni trotineti smeju voziti biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom. Ukoliko ovih staza nema, vozači se mogu kretati kolovozom na putevima gde je ograničenje brzine 30 kilometara na sat, odnosno 50 kilometara na sat za vozače starije od 18 godina.

Prilikom prelaska ulice, vozači električnih trotineta moraju sići sa vozila i gurati ga preko pešačkog prelaza, osim ako prelaze preko biciklističke staze.

Vozači električnih trotineta moraju nositi svetloodbojni prsluk kada se kreću kolovozom, a u uslovima smanjene vidljivosti i noću, prsluk je obavezan i na biciklističkim stazama. Takođe, vozači su u obavezi da nose zaštitnu biciklističku kacigu, a korišćenje slušalica u oba uva tokom vožnje je zabranjeno.

Električni trotineti ne smeju prevoziti više od jedne osobe. Vozačima je zakonom zabranjeno da tokom vožnje ispuštaju volan iz ruku, sklanjaju noge sa oslonca (osim kada vozilo nije u pokretu) i pridržavaju se za drugo vozilo.

Zakonom je propisano da vozači trotineta ne smeju da vode, vuku ili potiskuju druga vozila ili životinje, osim ako vuku priključno vozilo koje je namenjeno za vuču električnim trotinetom.

Građani su u obavezi da registruju svoje električne trotinete do 15. juna. Nakon tog datuma, samo registrovani trotineti će moći da učestvuju u saobraćaju.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

COVID19

Batut: Poslednjih sedmica povećan broj zaraženih koronavirusom

Auto-moto

U Srbiji se proizvodi Fiat Grande Panda

COVID se vratio?!

U GRČKOJ VELIKI BROJ ZARAŽENIH KORONOM

Prelepo mesto

SRPSKI AMAZON NA 20 KM OD NIŠA – OVAKO IZGLEDA KUPANJE U PRAVOM RAJU! (FOTO)