Kultura i umetnost

Otvorena izložba „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“ u Nišu

Ilustracija, Drugi srpski ustanak, foto: internet

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je sinoć izložbu „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“, organizovanu povodom obeležavanja 220 godina od Prvog srpskog ustanka, u Galeriji savremene likovne umetnosti u Oficirskom domu u Nišu. 

Ilustracija, Drugi srpski ustanak, foto: internet
Ilustracija, Drugi srpski ustanak, foto: internet

Vučević je tom prilikom istakao da je iznad svega zadovoljan što izložba posvećena obeležavanju 220 godina od Prvog srpskog ustanka nije predstavljena samo u glavnom gradu Srbije, nego su svi građani Srbije dobili šansu da se upoznaju i nauče nešto o svojoj istoriji, ali i o umetničkom opusu autora izložbe.

Potpredsednik Vlade zahvalio je autorima izložbe i naglasio da će posetioci moći da vide ne samo umetnički opus posvećen Sretenjskom ustavu i Prvom srpskom ustanku već i srednjovekovnoj srpskoj istoriji.

On je najavio i opus vajara Zorana Ivanovića, novi spomenički kompleks, koji će po prvi put biti postavljen u Novom Sadu i time utvrditi jasnu i snažnu nacionalnu identifikaciju i tog dela Srbije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je da je važno što je izložba posle glavnog grada postavljena i u Nišu prenoseći plamen slobode.

Izložbu „Borba za srpsku državnost i slobodu srpskog naroda“, autora vajara Zorana Ivanovića i akademskog slikara Nebojše Đuranovića, čine slike, skulpture, crteži i vajarski modeli kojima je prikazana umetnički uobličena borba srpskog naroda za svoju slobodu i državu.

Otvaranju izložbe prisustvovali su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, episkop niški Arsenije sa sveštenstvom, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici boračkih udruženja i udruženja građana koji neguju tradicije oslobodilačkih ratova, predstavnici javnog i kulturnog života i brojni gosti.

Izložba će biti otvorena za sve posetioce do 15. aprila.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom