I Nišavski...

Suzbijanje larvi komaraca u sedamnaest okruga

Larve, komarci, ilustracija, foto: pexels

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Aleksandar Martinović potpisao je sa zastupnicima dobavljača usluga i dobara ugovore o pružanju usluga i nabavci preparata za sprovođenje Programa za suzbijanje larvi komaraca na teritoriji Republike Srbije – Centralna Srbija za 2024. godinu.

Martinović je ukazao na to da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sprovodi aktivnosti na realizaciji pomenutog programa od 2019. godine, i to u saradnji sa upravnim okruzima i jedinicama lokalne samouprave.

Ministar je istakao da je dosadašnje sprovođenje Programa dalo rezultate i dovelo do smanjenja oboljevanja građana Srbije od groznice Zapadnog Nila, zbog čega će ove aktivnosti biti nastavljene i u 2024. godini.

Reč je o jedinstvenom programu koji objedinjuje aktivnosti monitoringa, suzbijanja i nadzora staništa komaraca kao potencijalnih bioloških vektora uzročnika groznice Zapadnog Nila i drugih zaraznih bolesti, na području 17 okruga.

To su Borski, Braničevski, Zaječarski, Zlatiborski, Jablanički, Kolubarski, Mačvanski, Moravički, Nišavski, Pirotski, Podunavski, Pomoravski, Pčinjski, Rasinski, Raški, Toplički i Šumadijski okrug, sa svim pripadajućim gradovima i opštinama, kojih je ukupno 99.

Program je, na osnovu sprovedene studije, izradio Tim za jedinstveno sprovođenje aktivnosti suzbijanja komaraca na teritoriji Srbije, koji je obrazovala Vlada Srbije 2018. godine, u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave određeno je za nosioca aktivnosti na realizaciji tog dokumenta.

Imajući u vidu da vremenski uslovi poput temperature vazduha, obima padavina i poplava značajno utiču na početak razvoja larvi komaraca, Ministarstvo je, za potrebe realizacije predviđenih aktivnosti za 2024. godinu, sprovelo postupke nabavke usluga i dobara, koji obuhvataju nabavku preparata, aplikacije preparata za tretiranje larvi komaraca, kao i stručni nadzor i kontrolu i monitoring stručne kuće za sprovođenje Programa.

Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom